Zirc

2013.04.22. 15:13

Az elfeledett tudás

A pár hónapos csecsemő lemerül a vízbe, nem pánikol, nem kapkod levegő után, egyszerűen csak nem vesz levegőt egy ideig, a szemét nyitva tartja, érdeklődve nézelődik.

Varga Domokos Péter

A leírt szituáció nem egyedi eset, a babák tudatalattijukban még egy rövid ideig emlékeznek az anyaméhben, a magzatvízben eltöltött időre. A folyadék akkor az élet természetes közegét jelentette, a baba világrajövetele után, valami fantasztikus, ősi ösztön hatására kezd el lélegezni. Nagy trauma ez számára, hatalmas váltás, de a szervei, sejtjei egy ideig még megőrzik annak az idilli állapotnak az emlékét, amikor a folyadék baráti közegként vette körül, lélegeznie sem kellett, mert az oxigént az anya vérén keresztül kapta meg.

 

A foglalkozáson a kicsik szüleikkel együtt vesznek részt. A víz-hez szoktatás játékos, élményszerű. Balra fehér fürdősapkában Hortobágyi Sarolta


Ezt az adottságot, az úgynevezett búvárreflexet akarják kihasználni a babaúszásnál. Zircen, a tanuszodában hetente egyszer Hortobágyi Sarolta úszó szakedző tart babaúszást. Két csoportban foglalkozik a kicsikkel, a konkrét babaúszást körülbelül másfél éves korig lehet gyakorolni, mert utána leépülnek a születéskor még meglévő reflexek.

Az efölötti korcsoportnál vízhez szoktatásról lehet beszélni, majd csak jóval hároméves kor után alakul ki az az értelmi szint, amely már alkalmassá teszi a gyerekeket az úszás megtanulására. Hortobágyi Sarolta szerint pontosan az a babaúszás lényege, hogy ezt az időszakot lerövidíti. Ha négy hónapos kortól folyamatosan foglalkoznak a kicsikkel, a tapasztalatok szerint hároméves korra elérhető a vízbiztonság. Ahova más esetben csak ennél jóval később lehet eljutni. Márpedig az úszni tudásnak életmentő szerepe van, hiszen évente rengeteg kisgyerek fullad vízbe.  Nagyon fontos, hogy ez a szám csökkenjen, hiszen az élet védelme kiemelt jelentőséggel bír.

 

Benis Dezsőné unokájával, az öt hónapos Tifanival (Fotó: Orosz Péter)

Hortobágyi Sarolta a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán babaúszást oktat. Saját kidolgozott rendszere van, amit a szakmában csak Lotti-módszerként ismernek. Hangsúlyozza, abban, hogy Zircen a kismamák úszni tudják hordani a gyerekeiket, nagyon sokat segített az önkormányzat, a tanuszodát üzemeltető kórház, valamint a védőnők is. 




A tanuszodában 31 fokos a víz, 32 fokos a levegő. A cél, hogy a kisbabák minél természetesebben érezzék ebben a közegben magukat. Minden gyerek az édesanyjával együtt végzi a játékos gyakorlatokat a medencében. A két-három éves gyerekek vízhez szoktatása színes, élményszerű. Többek között közismert mondókák ritmusára mozognak a vízben, a szöveg vagy a dal egyes elemeinél mélyebbre meríti őket a szülő. A gyerekek nagy része jól láthatóan élvezi foglalkozást. A Benis család a 3,5 éves Martint és az öt hónapos Tifanit hozza el a foglalkozásra. A nagymama, Benis Dezsőné azt mondja, azért járnak ide, mert fontosnak tartják, hogy a kicsik mielőbb megtanuljanak úszni.  



Címkék#babaúszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!