Zirc

2014.08.24. 15:00

Az apátság arborétumában szakvezetéssel rendeztek sétát

Április elejétől a zirci arborétum tulajdonosa és kezelője a ciszterci apátság, azóta rendszeresen hirdetnek ingyenes szakvezetéssel egybekötött sétákat.

Müller Anikó Hanga

Az érdeklődők legutóbb a templom búcsújához és a nemzetközi zarándoknaphoz kapcsolódóan Müller István nyugalmazott vezető kíséretével két csoportban tettek sétát az angolkertben, mely hazánk legmagasabban fekvő, 1951. óta országos jelentőséggel védett gyűjteményes kertje. Érkeztek Budapestről, Veszprémből, Dunakesziről, Szentgotthárdról, Debrecenből. A szakember a kert belső útvonalán kalauzolta a látogatókat, közel két órában. Bemutatta az egzótákat, ezek más földrészről telepített fafajok, melyek igazodnak mérsékelt égövünkhöz. A fa- és cserjefajok száma hatszáz, melyből a fenyőféléké mintegy hetven. Mutatott hagyásfákat, melyek több mint négyszáz évesek, ilyenek néhány kőris, hárs és egy kocsányos tölgy, ezeket az 1753-as erdőirtáskor megkíméltek.

A látogatók egy csoportja Müller István vezetésével (Fotó: Müller Anikó Hanga)

A látogatók megcsodálták a halastavat, a színpompás virágokat, a Cuha patak partján átívelő barokk hidakat, a kétszázöt éves hársfasort, megpihentek a filagóriánál. Egyetértettek a vezető kijelentésével, mely szerint a zirci hazánk egyik legromantikusabb kertje. Gazdag az állatvilága is, van nyest, nyuszt, több mint hetven madárfaj, sok az énekesmadár, él itt nagy- és feketeharkály, egerésző ölyv. Az arborétum madárbarát, közel százötven madárodút helyeztek ki számukra. A gyerekek a séta során különösen örültek a fenyőfákon játszadozó mókus pároknak. A látogatók őzekkel is találkozhatnak az angolkertben, elszaporodásuknak ugyan nem örülnek a szakemberek, mert sok kárt okoznak, szétdúlják a sziklakerteket, az évelőágyásokat, lehántják a fiatal facsemeték kérgét.

A szakvezetések igen népszerűek a látogatók körében. Ez a legutóbbi alkalmon is bebizonyosodott.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!