Zirc

2014.11.25. 19:55

Ünnepi programok Zircen

A ciszterci apátság lélekemelő, igényes programokat tervez ünnepi adventi program- sorozatában.

Müller Anikó Hanga

November 30-án a Gobelin teremben Kövi Szabolcs mutatja be Pánsípon című cd- albumát, ezt az első adventi gyertya meggyújtása követi az apátság előtti parkban.

„Régóta tervezett album ez, csupa szívhez szóló, dallamos számmal, mert úgy érzem, a pánsíp hangja maga a színtiszta romantika. A lemez teljesen új anyag, nem válogatás, keverednek benne a franciás, latinos, íres és misztikus dallamok. Kerestem a hangszerre jellemző hangulatokat, ami nekem egyet jelent a nagy érzésekkel, a szerelemmel, a vágyódással, a tengerpartok, végtelen mezők, a nagy hegyek friss levegőjének illatával” – írja a zeneszerző muzsikus.

A Cserta–Kővári duó a cd-lemez felvételén, a zirci apátságban. Nagy sikerre számítanak

December 6-án, Szent Miklós ünnepén az Eszter-lánc mesezenekar interaktív mesekoncertjére várják a családokat, ugyancsak a Gobelin terembe.

„Az Eszter-lánc mesezenekar mese-erdő közepébe hív minden gyereket és gyereklelkű felnőttet. A sűrű téli erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt, és a havas mesében talán a Mikulás nyo-maival is találkozunk, mire átérünk az erdőn, telerakjuk a puttonyunkat sok zenével, dallal és nevetéssel. A koncerten megelevenedik a történet a zene, bábok és persze a gyerekek segítségével, és együtt indulunk a tél titkainak nyomába. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére, reméljük, új zenekari tagokat is találunk a gyerekek körében, akik beszállnak a közös muzsikálásba” – szól az invitálás.

December 13-án különleges zenei csemegét kínálnak: a bazilikában Cserta Balázs zenész és Kővári Péter orgonaművész mutatja be Királynemből méltóság című közös lemezüket.

„A história 2010-ben kezdődött, mikor a székesfehérvári Nagyboldogasszony ciszterci templomban az éjféli misén pásztorok muzsikáját elevenítette fel két tehetséges fiatal művész, Cserta Balázs és Kővári Péter, akik Dékány Árpád Sixtus fő-apát úr kérésére ismét együtt muzsikálhattak.

December 20-án, a mindenki karácsonya ünnepélyen a hittanos gyermekek templomi betlehemes játékot mutatnak be, s lesz díszudvari forgatag: kézműves portékák vására, karácsonyi kalács, forró tea, forralt bor. E napon hallhatják az érdeklődők Bolya Mátyás és a zeneakadémisták koncertjét. Bolya Mátyás kobozon és citerán játszik. A magyar népzenét sok oldalról körüljárja, de játszik más népek, valamint régebbi korok zenéjét is. Koncertjei mellett zeneszerzéssel, hangszereléssel, szakmai publikációkkal, alkalmazott zeneírással is foglalkozik.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!