Zirc

2014.05.21. 14:55

A ciszterciek szerepe a magyar oktatásban

Zirc - Szemelvények a ciszterci rend életének elmúlt 200 évéből címmel nyitottak kiállítást a monostori látogatóközpont körcsarnokában.

A jubileum oda vezethető vissza, hogy I. Ferenc uralkodó 1814. augusztus 19-én kinevezte Dréta Antalt zirci apáttá, mely egyben jelezte az elszakadást a sziléziai Heinrichau közösségétől. Ekkor vált a magyar ciszterci közösség tanító renddé. Nyitásként Bobory Zoltán költő mondta el saját versét Szűz Máriáról, akit a rend védőszentjeként tisztelnek. Ring Júlia, a látogatóközpont ügyvezetője köszöntője után Dékány Á. Sixtus apát mondta el ünnepi gondolatait.

Dékány Á. Sixtus, Dobosi László, Bobory Zoltán, Huszár Lőrinc, Ring Júlia, Orosz Ágoston, Késmárki Tiborné és Bán Elizeus (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Kiemelte, családias légkörű oktatási intézményeikben Egerben, Pécsett, Székesfehérváron komoly szellemi munka folyik, egységes szellemben, melynek ugyanaz a tartalma, mint monachikus közösségeik életformája. Iskoláikban neves generációk és személyiségek nőttek fel például Vörösmarty Mihály, Babits Mihály, Klebelsberg Kuno, Semmelweis Ignác, Ybl Miklós Mészáros Lázár - akik az irodalmi, tudományos, társadalmi élet kimagasló egyéniségei voltak. Huszár Lőrinc atya, a kiállítás összeállítója tárlatvezetés keretében mutatta be az értékes anyagot a népes érdeklődő közönségnek. Láthatók fotók a régi időkből szerzetesekről, növendékekről, tanári karokról, cserkészetről, régi tankönyvek, az iskolák mai évkönyvei, múltbéli oktatási eszközök, festmények, van ereklyetartó, több évszázados feszület, miseruha, kehely, apátsági számadáskönyv, zsolozsmás- és misekönyv, mindez igényes kivitelben, eredeti környezetbe helyezve.

A megnyitót tartalmas pódiumbeszélgetés követte a ciszterci rend oktatásban betöltött szerepéről, a rendi oktatás előtt álló feladatokról, tervekről, arról az izgalmas kérdésről, mitől ciszter a ciszter? A Bobory Zoltán vezette 200 éve a magyar ifjúságért mottójú párbeszédben részt vett Dékány Á. Sixtus apát, Késmárki Tiborné, a Pécsi Ciszterci Nevelési Központ igazgatója, Dobosi László, a Ciszter Rend Nagy Lajos Gimnáziuma igazgatója, és Orosz Ágoston, a Székesfehérvári Szent István Gimnázium igazgatója. A kiállítás szeptember végéig látható, a látogatóközpont nyitva tartási idejéhez igazodva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!