Zirc

2017.04.27. 12:29

Mamut és barlangi medve a Bakonyban

Zirc – Egy jégkorszaki óriást és érdekes ásványokat is megismerhettek a zirci diákok az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában.

Kutasi Zsófia

2017-ben az év ősmaradványa a barlangi medve, az év ásványa pedig a kvarc. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában a különleges ősmaradvány és ásvány egyaránt megtekinthető. A Föld napjához kapcsolódva a múzeum szakemberei a zirci diákoknak mutatták be azokat a kiállított gyűjteményben. Katona Lajos geológus elmondta, cél, hogy Magyarországon a geológiai és földtudományokat bemutassák, a fiatalok megismerhessék többek között a kutatási eredményeket. Idén azokban az intézményekben, ahol földtudománnyal foglalkoznak, az év ősmaradványát és ásványát népszerűsítik.

A diákok a kezükbe foghatták egy barlangi medve koponyamaradványát. Megtudhatták, közel egy tonna volt az állat súlya, és a jégkorszaki óriások közül a legkorábban pusztult ki
Fotó: Nagy Lajos

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában a Jégkorszaki óriások a Bakonyban című kiállításban a mammutok mellett egy másik emblematikus ősmaradvány, a barlangi medve is helyet kapott. A részleges csontváz kiállítására egy pályázat nyújtott lehetőséget. A múzeumi szakemberek a tárlatban foglalkozásokat, előadásokat is tartanak.

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából csütörtökön két csoportot fogadtak. A gyerekek a barlangi medvét, valamint kvarcot, kvarc módosulatokat, különböző színű és formájú ásványokat tekinthették meg. Számos érdekességet megtudhattak, a kiállított tárgyakról. A barlangi medvéről kiderült, közel egy tonna volt a súlya és a jégkorszaki óriások közül a legkorábban pusztult ki. Felfedezésekor sárkánynak hitték, hivatalosan csak az 1790-es években azonosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!