Zirc

2014.07.20. 14:05

A Bakony üzenetét hirdetik

Szombaton a zirci főtéren ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az a jubileumi vándorlás, amely mától két héten keresztül 296 km gyalogolással a Komárom–Esztergom megyei Piszke vasútállomásán ér véget.

Jákói Bernadett

A Közép-Dunántúli Piros (KDP) Túramozgalom 3 megyét átfogó túraútvonalát 10 évvel ezelőtt alakították ki, amelyet egy évtized alatt 211-en teljesítettek. A piros sáv jelzésű turista utat egyben, vagy résztávokban követve a túrázók a  Bakony, a Vértes és a Gerecse természeti és épített környezetének nevezetességein keresztül haladhatnak végig a megjelölt célállomásig. Az MTM Bakonyi Természettudományi MúzeumaTanácskozó termében tartott fogadáson Südy Péter az Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség elnöke üdvözölte a megyei, regionális és országos szervezetek képviseleteit, szervezetvezetőket.

A Piros 10 Jubileumi vándorlás szervezői, képviselői, köztük Ottó Péter zirci polgármester emelik magasba a túramozgalom tíz évét jelképező piros léggömböket (Fotó: Jákói Bernadett)


Rövidfilmben bemutatta a KDP útvonal létrejöttét, a 10 év alatt történt változásokat, fejlesztéseket. A főtéri ünnepségen a teret megtöltő, több száz hátizsákos, bakancsos résztvevőt Ottó Péter Zirc város polgármestere, egyben a Magyar Természetjáró Szövetség képviselője köszöntötte. - A természetjárás lényege, hogy időt hagyva a táj megismerésére, gyalogosan közelítsék meg azt a helyet, ahol az értékeket fel lehet fedezni, meg lehet ismerni - fogalmazott útravalóul az indulásra elszánt vándoroknak. Aünnepi műsort, a fellépő pedagógus könnyűzenei duett mellett Wágenhoffer-Koós Raul tízéves, a jubileumi vándorlással egyidős szervezett természetjáró diák szavalata színesítette. A megnyitó zárásaként10 piros léggömb emelkedett fel, amelyet a jubileumi túra szervezői, házigazdái, egyesületek képviselői, a helyi polgármester jelenlétében a Bakony üzeneteként engedtek a magasba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!