Zirc

2014.11.11. 10:55

A Bakony élővilágának gazdagságára és annak megóvására hívta fel a figyelmet a tudományos konferencia

Zirc - A Bakony - a minden szempontból változatos élőhelyi viszonyai mellett - az 1962-ben indult „A Bakony természeti képe” kutatóprogram hatására vált hazánk természettudományos szempontból egyik legjobban feltárt területévé.

Kutasi Zsófia

Az egykori bakonyi rengeteg még ma is jelentős fajgazdaságát a 2006 óta megrendezett Magyar Biodiverzitás Napok eredményei is bizonyítják. Ezeket az eredményeket összegezték és mutatták be

A Bakony biodiverzitása című tudományos ismeretterjesztő konferencián a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában, a múzeum időszaki kiállításhoz kapcsolódva.

A konferenciát Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg (Fotók: MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum)

Az előadásokon elhangzott, a biodiverzitást legjobban az egyes élőlénycsoportok fajszámaival lehet kifejezni, emellett a fogalom magában foglalja a fajon belüli genetikai diverzitást és az ökológiai rendszerek diverzitását is. Ennek megfelelően a kutatott csoportokat tekintve, a hazai fauna 60-80 százaléka a Bakonyban is megtalálható. A jelentős fajszámok mellett az előadók felhívták a figyelmet a biodiverzitást veszélyeztető tényezőkre, és egyes kipusztult és megritkult fajokra.

A klasszikus természettudományos vizsgálatokon túl a fajon belüli genetikai diverzitás témája is fontos szerepet kapott a konferencián. A hazai unkafajok és az alpesi gőte bakonyi kutatási eredményeiről Vörös Judit az MTM kutatója számolt be.

A nyilvános előadásokra a szakembereken kívül, a téma iránt érdeklődők, és a környező iskolák tanulói is érkeztek.

A rendezvényt a múzeum és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre szervezte. Kutasi Csaba igazgató üdvözölte a konferencia résztvevőit. Ottó Péter polgármester köszöntőjében kiemelte az emberi felelősség fontosságát a biodiverzitás megőrzésében. A konferenciát Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg, megemlékezve a múzeum megalakulásáról. A megnyitó után Katona Lajos Tamás geológus, a rendezvény egyik fő szervezője, a múzeum baráti kör titkára ismertette a konferencia programját. A délelőtti előadásokat Tóth Sándor, a Bakonyi Természettudományi Múzeum első igazgatója, a múzeumbaráti kör elnöke vezette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!