Zirc

2015.02.09. 19:35

Mindig ilyen a tél Nagyesztergáron, felkészülnek rá

Nagyesztergár - Napsütéses téli időjárás fogadott minket a csodálatos természeti környezettel övezett bakonyi kis településen.

Kutasi Zsófia

Néhányan havat lapátoltak, a gyerekek pedig, kihasználva a hirtelen jött havazást, önfeledten szánkóztak.

A településen vidám kis csapattal találkozunk: Polt Mihály és Polt Mihályné éppen rögtönzött szánkópályát készít az unokáinak mindent a gyerekekért. Van itt új szánkó, régi szánkó, saját készítésű kerekes és még szovjet típusú is a padlásról kerültek elő, a gyerekek nagy örömére.

– Jó az idő, jól érezzük magunkat, igaz, jobb lett volna, ha a téli szünetben jött volna a hó – mondja Polt Mihály, aki energiát nem kímélve építi a pályát unokáinak, Polt Kristófnak és Polt Máténak, amíg a szülők vásárolnak. Az udvarban méteres hó van, de ez nem zavarja őket, mint mondják, Nagyesztergáron mindig ilyen a tél, már fel vannak rá készülve. Néhány házzal arrébb Horeczky János havat lapátol a háza előtt. A nyugdíjas úr hetven éve lakik a településen, a gyerekei és az unokái szintén helyiek.



– Az egész életemet itt töltöttem, szeretek itt lakni – mondja mosolyogva. Az udvarán a hó közel két méteres, az eltakarításába a gyerekei is besegítenek. – Majdnem a teteje ez a Bakonynak, ezért általában szeles az idő, ilyenkor télen pedig hóátfúvások vannak – mondja.

– Nagyon barátságosak itt az emberek – erősítette meg a tapasztalatunkat Szelthofferné Németh Ilona polgármester. A településen jól működő és aktív civil szervezetek vannak, a falu biztonságos, mivel többek között a polgárőrségnek és a négymillió forint értékű térfigyelő kameráknak köszönhetően nincsenek lopások vagy besurranó tolvajok. A polgármester büszke a múzeumra, a helyi rendezvényekre, a német nemzetiségi önkormányzat munkájára is.

Mint mondja, sok pénz kellene a fejlesztésekhez, mivel a kis, mindössze 1226 lélekszámú Nagyesztergáron az adókból származó bevétel alacsony. Azonban takarékos gazdálkodással a sürgős javításokra mindig jut. Megújult a római katolikus templom is: két éve 11,5 millió forintért külső felújítást végeztek, jelenleg pedig szintén pályázati pénzből, 13,5 millió forintból belül újítják fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!