Zene

2015.02.21. 09:25

Vásáry André: Alázatot érzek a zene iránt

Balatonfűzfő - ,,A dalos embert az Isten küldte, hogy dala víg és szomorú legyen, a kemény szív attól meglágyuljon, és a mennybe felvigyen.” Henry Wadsworth Longfellow gondolata jutott eszembe, amikor a beszélgetésre készültem.

Civil Tudósítónktól

Balatonfűzfőn csodálatos, felejthetetlen élményben lehetett részünk Vásáry André előadását hallgatva. Legutolsó lemezéről – Mozijegy – híres filmek betétdalát énekelte: Rómeó és Júlia, Jó reggelt, Vietnám, Több mint testőr, Keresztapa, Titanic, Volt egyszer egy vadnyugat. A közönség tapsviharral fejezte ki tetszését.

Lehetőségem volt arra, hogy Vásáry Andrénak kérdéseket tegyek fel a műsor után. A művész őszintén kitárulkozott előttem, s az a csodával határos módon hatott rám.

– Mi indította el ezen a pályán?

– Ha valaki valamire születik, akkor úgy érzi, hogy az kijön belőle, előbukik a kövek közül és egyszer csak felbukkan, feltör egy forrás erejével. Készültem erre a pályára és akartam, hogy tegyek le valamit az ,,asztalra", és ismerjék meg a nevemet. Kemény, tudatos munka áll minden mögött, hosszú éveken át készültem erre, tanultam, hogy ismert énekes váljék belőlem. Önmagamat akartam adni, és azt hiszem, hogy ez sikerült is. Alázatot érzek a zene iránt, és szívemből jönnek a dallamok, és ezzel az emberek ezreit szeretném boldoggá tenni.

– A szakmában ismert művész volt, játszott több színházban, a Nemzeti és a Pesti Színházban, ennek ellenére jelentkezett a Csillag születik című műsorba. Milyen meggondolásból tette?

– Megélhetési probléma. Egy fiatal művésznek az a legfontosabb, hogy hazájában megismerjék, világossá váljon tehetsége az egész országban, egy szélesebb közönség kedvencévé válhasson. Minden művész életében kell hogy legyen egy ,,ugródeszka", és ezek a szereplések elengedhetetlenek voltak a számomra.

Vásáry André: Öröm számomra, ha a közönség odaadó figyelemmel keresi velem a kapcsolatot. Fotó: Archív

– A hírnév ezzel együtt jött meg, milliók kedvence lett. Milyen érzést vált ki önből, amikor hatalmas tömeg hallgatja csodálatos énekét?

– Nem az számít, hogy hány ember hallgatja. Akár 25 embernek is éppoly alázattal, tisztelettel, szeretettel adom elő a dalokat. Öröm számomra, ha a közönség odaadó figyelemmel keresi velem a kapcsolatot. Legfontosabb számomra az, ha a közönségnek olyan élményt tudok nyújtani, ami maradandó, és vágyat idéz elő, hogy újra és újra meghallgathassa.

– Sok nagy művésszel dolgozott együtt – Vásári Tamás, Szentpéteri Csilla, Magyar virtuózok – és közös produkciókat hoztak létre. A sors mit jelent önnek? Hisz benne?

– Belelát a gondolataimba. A sors mint esély című könyvet pont mostanában olvasom, és érdekes dolgokra bukkanok. Hány ember van, aki nem azt teheti, amit szeretne, hanem egészen mással kell foglalkoznia. Én meg azt csinálhatom, amire mindig is vágytam, örömöt, békét vinni az egész világnak, a világban élő embereknek, kivétel nélkül szegényeknek, gazdagoknak, fogyatékkal élőknek. Jótékonysági koncerteken is szívesen fellépek, hogy mindenkinek közvetíthessem a zenét, és ezáltal az örömöt.

Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!