Zene

2014.07.16. 15:15

Karizmatikus zenészek

Veszprém - A mali énekes-gitáros Fatoumata Diawara és a kubai zongorista Roberto Fonseca koncertjével kezdődött kedden a VeszprémFest.

Balla Emőke

Modern kubai dzsessz és a tradicionális afrikai zene. Két külön világ, külön hangzás. Mégis megfér egymás mellett Roberto Fonseca és Fatoumata Diawara keddi fellépésén, a Szentháromság téren, az érseki palota előtt felállított színpadon. Két, hazájának legismertebb, generációjának legkarizmatikusabb zenésze.

Roberto Fonseca nyolcéves volt, amikor zongorázni kezdett, tizennégy, amikor első darabját írta, és tizenöt, amikor a havannai nemzetközi Jazz Plaza Fesztiválon feltűnt játékával. A Buena Vista Social Club zenekarában ő tölthette be bálványa, a 2003-ban elhunyt Rubén González helyét a billentyűknél. Azóta a zenekar oszlopos tagja. 2007-ben önálló karrierbe kezdett. 2013-ban Grammy-díjra jelölték Yo című albumát, a legjobb latin dzsessz albumként. Fonseca új hangokat és ízeket kever a tradicionális akusztikus hangzásvilágba, tiszteleg az afro-kubai gyökerek előtt, de megújítja a kubai zenei vonalat. Fonseca minden pórusából árad a zene; a veszprémi koncerten is előfordult, hogy felpattant, a billentyűket ütős hangszerként használta, állva játszott, zenébe merülve.

Roberto Fonseca a hagyományos kubai és a mai utcai stílus képviselője. Briliánsan zongorázik, minden pórusából árad a zene. A kedd esti koncerten elkápráztatták a veszprémi közönséget (Fotó: Penovác Károly)

A mali énekes Fatou, eredeti nevén Fatoumata Diawara, gyerekként édesapja tánccsoportjában táncolt, ezután film- és színpadi szerepeket játszott, Mali és Párizs között váltogatva lakhelyét. Egy francia színtársulattal számos szerepben mutathatta meg magát szerte a világon. A turnék közötti szünetekben párizsi klubokban énekelt. énekesként írt egy albumra való szerzeményt, amelyeken ő játszott gitáron, ütős hangszereken és énekelte a dallamot is. Fatou című albuma a mai Afrika fiataljainak szenvedéséről szól, kiemelve az emberi racionalitás szükségességét. Hogy miről szólnak a dalai, a veszprémi közönséggel is megosztotta, ahogyan Roberto is; a koncerten folyamatosan meséltek.

Előadásukkal mindketten - a remek zenészekkel együtt - nagyszerű hangulatot varázsoltak. Fatoumata táncba hívta a nézőket, akik bátran emelkedtek fel a helyükről, bár az afrikai énekes mozgását, ritmusát nem tudták utánozni. A koncert végén azonban már a tánc is jobban ment mindenkinek. Jó volt hallani, látni, átélni az élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!