Zene

2014.10.24. 16:00

Blues világbajnok bulija

Veszprém - A világ legnagyobb blues versenyén győztes magyar gitáros, Szűcs Gábor, azaz művésznevén Little G. Weevil adott koncertet a hét elején a Hangvillában.

Szabó Péter Dániel

Noha az 1977-ben Budapesten született zenészt csak tavaly ismerte meg a szélesebb közönség - miután az Egyesült Államokban megnyerte a blues világbajnokságnak is beillő International Blues Challenge (IBC) verseny szóló-duó kategóriáját - , Szűcs Gábor pályafutása jóval több érdekességet rejt ennél.

Tizenhét éves korában a legendás John Lee Hooker hatására kezdett el bluest játszani. Pár évvel később a Spo-Dee-O-Dee zenekar tagjaként, majd saját formációja, a Pure Blues élén került be a hazai zenei köztudatba. Négy lemezt, több száz hazai és külföldi koncertet követően 2004-ben gondolt egy nagyot, s az Egyesült Államok déli részébe költözött ahol első európai blues zenészként szerződtették Memphisben, a legendás Beale Streeten. Első felvételeit is itt, helyi zenészekkel együtt készítette.

Little G. Weevil a Hangvillában adott emlékezetes koncertet (Fotó: Muraközy Péter)

Egymást követték a sikeres fellépések és elismerések, azonban egy barátja váratlan halála miatt 2006-ban hazaköltözött. Itthon és Európa számos pontján játszott, majd 2008-ban megjelent első szólólemeze Southern Experience címmel. A zenei anyagot bemutató turné egyik állomása a Memphisben található Hard Rock Café volt. Az amerikai körút során beleszeretett mostani feleségébe így újra az Egyesült Államokban maradt, s Atlantában telepedett le. 2011-ben megjelent második lemeze, a The Teaser a blues slágerlista második helyére kúszott fel, s az angol Mojo magazin is beválasztotta a 2011-es év legjobb blues albumai közé.

Ezt követően nevezett be az IBC-re az esélytelenek nyugalmával. Már egy középdöntős helyezésnek is nagyon örült volna, ám végül megnyerte a versenyt. A győzelem az erkölcsi siker és a szakmai elismerés mellett új lehetőségeket is adott Gábornak. Akusztikus albumot készített Moving címmel, s rengeteg koncertet adott ismert blues muzsikusok társaságában. Közben felkérték az X-faktor című televíziós tehetségkutató műsor mentorának, a szeptember eleje óta látható szériában hétről-hétre láthatja a közönség. Persze azért televízió ide vagy oda, a koncertezést sem hagyta abba. Itthon és külföldön sok fellépése volt, a veszprémi Hangvillában is sokan kíváncsiak voltak blues nótáira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!