Zene

2014.07.30. 17:05

Somló Tamás: A zenélés cirkuszi szakma

Veszprém - Több évtizedes pályafutását foglalta össze Somló Tamás a Veszprémfest kísérőrendezvényén, a a veszprémvölgyi jezsuita kolostorban adott koncertjén.

Marton Attila

Szólólemezeinek anyaga mellett természetesen néhány LGT-dal is felhangzott a koncerten. A zenészt a fellépés előtt kérdeztük artistaként szerzett tapasztalatairól és arról, színpadra áll-e még az LGT.

- Énekes, basszusgitáros, szaxofonos, artista és jogász. Melyik közülük az igazi arca?

- A zenész. A zenei elfoglaltságom izgat leginkább a mai napig, ez áll legközelebb a szívemhez, a habitusomhoz és a képességeimhez.

- Artistaként bejárta a világot, az akkor gyűjtött tapasztalatokat hogyan tudta később kamatoztatni a színpadon?

- Annyi a hasonlóság a két szakma között, hogy a zenélés is cirkuszi szakma: bepróbálnak és megtanulnak egy lemezanyagot, és azt hordozzák körbe az országban vagy a világban, kisebb-nagyobb állomásokon, művelődési házakban, színházakban. Ilyen a cirkusz is, azzal a különbséggel, hogy globálisabb, mint a zenélés, sokkal több a külföldi meghívás. Mindkettő határtalan a sok utazással, az előadás foka és mértéke ugyan eltér, de nem túlságosan.

Somló Tamás: Nem szabad úgy ráállni a zenére, hogy én kizárólag csak abból akarok boldogulni (Fotó: Penovác Károly)

- Tavaly Alsóörsön adott koncertet a Locomotiv GT. A kérdés mindig aktuális, láthatjuk-e még színpadon a legendás együttest?

- Bízunk magunkban, ezért azt mondom, hogy igen. Ugyanakkor minden tag átlépte a hatodik ikszet, így most már mindig ott van egy kérdőjel felettünk, hogy meddig még. Adunk még koncertet, ha nem romlik el vagy kedvetlenedik el a zenekar egyik tagja sem.

- A zenei pálya felé kacsingató fiatalokat milyen tanáccsal látná el?

- Ha zenész akar lenni valaki, tanuljon zenét zeneiskolában vagy konzervatóriumban. Ki kell kupálnia magát az embernek, mert annyi jó zenész van már. A zene közkincs, mindenki kicsit ért hozzá, így csak azzal lehet kitűnni, ha valaki alaposan kitanulja az elméleti részt is a hangszerjáték mellett. Emellett párhuzamosan valamilyen humán tárggyal is foglalkozni kell főiskolán vagy egyetemen. Azt mondanám, hogy nem szabad úgy ráállni a zenére, hogy én csak abból akarok boldogulni. Ahhoz kicsi az ország és a zenei piac is.

Legendák: Atlasz, Omega, Locomotiv

Somló Tamás 1947-ben született, Budapesten a Práter utcai általános iskola zenetagozatán tanult, kezdetben hegedűn játszott. Később az Állami Artistaképzőbe került, ahol zsonglőr, akrobatika, tánc, balett, pantomim és karate volt a tananyag. Artistaként körbeutazta a világot a Luxor nevű csoportjával. 2004-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. A Locomotiv GT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként ismert, de korábban rövid ideig az Atlasznak, majd az Omegának és más együtteseknek is tagja volt. Több szólólemeze is megjelent. Legismertebb szerzeményei: Álomarcú lány, Valamit mindig valamiért, Boogie a zongorán, Primadonna, Annyi mindent nem szerettem még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!