Vörösiszap

2014.05.15. 18:20

Kösz, Mal: eddig egynek fizettek

Devecser – Csak Konkoly József kapott eddig kártérítést tízmillió forint összegben a négy évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófában elszenvedett veszteségekért.

Kovács Erika

A károsultak nem bíznak abban, hogy valaha is pénzt látnak. Dr. Hidasi Gábor ügyvéd elmondta: a vörös-iszapperekben a Kúria ez év februári felülvizsgálati ítélete alapján eldőlt, hogy a felszámolás alatt álló „Magyar Alumínium (Mal) Zrt. felelős minden, a 2010. októberben bekövetkezett katasztrófával okozati összefüggésbe hozható vagyoni és nem vagyoni kárért, ideértve a természeti károkat, a személyek életében, testi épségében, egészségében és emberi méltóságában esett károkat, dologi károkat is”. A Kúria felülvizsgálati ítélete után egy jogerős ítélet született, ami a Malt kártérítés megfizetésére kötelezte.

Horváth Ferenc kérését elutasította a bíróság (Fotó: Penovác Károly)

A Mal eddig csak egy esetben térített kárt ténylegesen: még felszámolása előtt Konkoly József devecseri lakosnak, akinek a javára a Fővárosi Bíróság már 2010. október 21-én, a katasztrófa után két héttel, ideiglenes intézkedést hozott 10 millió forint megfizetéséről. - Azon perek közül, melyek szerint az érintett településeken a katasztrófa csökkentette az ingatlanok értékét vagy az érintett települések vállalkozásainak bevételét, egy sem jutott el ítéletig, sok közülük megszűnt vagy szünetel. Arról, hogy az állam vagy a kárt szenvedett önkormányzatok kártérítési pert indítottak volna a cég ellen, nincs tudomásom - mondta Konkoly József ügyvédje.

A több károsultat képviselő Magyar György és Társai Ügyvédi Irodától arról tájékoztatták lapunkat, hogy 22 polgári peres eljárás van Budapesten a Fővárosi Törvényszék, illetve a Fővárosi Ítélőtábla előtt. Egy ügyben jogerős ítélet született, egy félbeszakadt a felperes halála miatt. Egy peres eljárás folyamatban van a Veszprémi Törvényszéken. Ezenkívül 23 olyan család van, akik hitelezőként bejelentkeztek a Veszprémi Törvényszék előtt folyamatban lévő felszámolási eljárásba. A felszámoló az ő követelésüket vitatja, ezért a törvényszéknek polgári, úgynevezett nem peres eljárásban kell erről döntenie.

- Kösz, Mal! Tiszta udvar, rendes ház, lebontható! - ezt írta a vörösiszap-katasztrófában tönkrement háza falára Devecserben Konkoly József, akinek ügyvédje közel húszmilliós kárigényt jelentett be a bíróságon. Ügyfele eddig az egyetlen szerencsés, aki pénzt is látott követeléséből.

Juhász Zoltánéknak gyermeküket és minden ingóságukat is elvitte az áradat Kolontáron. Képviseletükben Magyar György ügyvéd közel 50 millióért perelt - tudtuk meg a családtól. Ebből 32,5 milliót megítéltek nekik, de ahhoz, hogy a felszámolócég követelési listájára rákerüljenek, 200 ezer forintot kellett volna fizetniük, ők ötezret tudtak. Nem látjuk az ügy végét - közölte kérdésünkre Juhászné Erzsike.

- Tízszer jártunk tárgyaláson, saját pénzből, 18 milliós követelésünkről még elsőfokú ítélet sincs - sajnálkozott a devecseri Horváth Károly, aki édesapjával, Ferenccel együtt ügyvéd nélkül próbálja érvényesíteni igazát. Az apa máig bottal ütheti 13,5 millió követelését, mert a felszámoló vitatta ezt, aminek elbírálását a bíróságtól kérte, hivatkozva egy felszámolói törvényre. Eszerint az igényt bejelentőnek kell igazolnia jogos követelését. Mindenem elúszott, nem tudtam bizonyítani a káromat sem, ezért kérésemet elutasította a bíróság - mutatja a levelet Ferenc.

Horváth Károly feleségével és lányukkal, Nikolettel. Ügyvéd nélkül próbálják érvényesíteni igazukat a vörösiszapperben (Fotó: Penovác Károly)

Friss hírek szerint másodfokon helybenhagyta, így jogerős lett a Fővárosi Ítélőtábla Farkas György János perében ötmillió forint és kamata megítéléséről hozott döntése. A károsult albérletben élt a tragédia idején a városban. Kártérítést súlyos égési sérüléséért, lelki problémái miatt kért. Hogy mikor kapja meg a pénzt, nem tudja. Magyar György az ítéletről megjegyezte: a bíróságok által jogosan megítélt összeget a károsultaknak mielőbb folyósítani kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!