Vörösiszap

2014.10.08. 09:40

Iszapper bírósági mérlegen

Veszprém - "Tájékoztató a vörösiszap-katasztrófával összefüggő büntetőügyről" címmel közzétette az eddigi tárgyalások jellemzőit a Veszprémi Törvényszék.

Kovács Erika

Kiderült:  B. Z. és társai ellen folyamatban lévő büntető ügy, vörösiszap-katasztrófa ügy 2012. január 19-én érkezett meg a Veszprémi Törvényszékre. Az ügyet tárgyaló bíró minden más ügy tárgyalása alól felmentést kapott, csak ennek az elbírálását végzi. A felkészülést követően az ügyben először 2012. június 27-én tartott előkészítő ülést, az ügy érdemi tárgyalását pedig 2012. szeptember 24-én kezdte meg. Eddig 141 tárgyalási napot tartottak, ebben az évben további 22 napot tűzött ki a bíróság. A kitűzött tárgyalási napokból három plusz hat nap az ülnökváltások miatt az eljárás megismétlését tette ki. A tárgyalási napokból öt nap a helyszíni szemle volt. Az eddigi tárgyalási napokon összesen körülbelül 5.200 oldal jegyzőkönyv van, illetve 500 óra hanganyag, körülbelül 13 óra helyszíni felvétel, hang és képfelvétel készült. A közel 25 hónapos időszak alatt összesen 15 nap esett ki a kitűzött tárgyalási napokból ülnöki, védői, vádlotti betegség, illetőleg időjárási probléma miatt, valamint az érdemi munkából kilenc nap esett ki az ülnökök személyének megváltozása miatt, amikor első alkalommal körülbelül 10-15 ezer, míg a második esetben körülbelül ennek duplája, tehát 30-40 ezer oldalnyi iratanyag ismertetése történt.

Eddig összesen 184 tanút hallgattak meg, 230 sértett tanú vallomásának felolvasása, valamint ezzel egyidejűleg a teljes beszerzett egészségügyi dokumentáció felolvasták, körülbelül  3.200 oldalt. A tanúkihallgatás az eljárásban befejeződött, kizárólag a szakértői meghallgatásokon szükséges tanúmeghallgatások, legfeljebb két-három tanú meghallgatása várható még.

Nyolc orvosszakértő meghallgatása után az informatikai szakértők meghallgatása két napot vett eddig igénybe, híradástechnikai szakértőt három napon keresztül hallgatta meg a bíróság, az animációs szakértők meghallgatása egy tárgyalási napon történt, a hulladékgazdálkodási szakértő meghallgatása három napig tartott, a környezetvédelmi szakértő meghallgatása öt nap alatt megtörtént, e szakterületen új szakértő meghallgatása várható. Az áramlástani szakértő meghallgatása egy napot igényelt, két technológiai szakértő meghallgatása összesen nyolc napig tartott,  az eseti tűz- és robbantástechnikai szakértő meghallgatása kettő napig tartott.  A műszaki szakértők meghallgatása eddig 15 napot vett igénybe, további hat napra idézték őket. Eddig adott szakvéleményüket már több esetben írásban is kiegészítették. A szakértők meghallgatása a végéhez közeledik, előreláthatólag további öt napra lesz még szükség. Az ügyben további kettő, eddig meg nem hallgatott szakértő meghallgatása, és további öt szakértő ismételt meghallgatása várható.

Eddig a bírósági eljárásban 3.303.160 forint szakértői díj, 7.646.643 forint tolmácsdíj, 234.782 forint tanúdíj, 944.320 forint kirendelt védői díj merült fel. A bíróság a tárgyalást 2014. október közepén folytatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!