Vörösiszap katasztrófa

2015.02.06. 11:05

Felejteni szeretnének

Ambivalens érzéseket kelt olyan emberekkel találkozni, akik súlyos tragédián estek át. A devecseri térség lakóinak a többsége szeretné elfelejteni az öt évvel ezelőtti katasztrófát.

Penk Tímea

Szeretnék elengedni a fájdalmukat és az átélt borzalmakat. Néhányan úgy érzik, hogy nem hagyják őket túllépni a szerencsétlenségen, s hogy lerázhassák magukról az áldozat szerepét. Mint a haláltusa vagy a gyász fázisain, úgy szeretnék letenni terheiket. Először el sem hitték, hogy egyik pillanat alatt odaveszett mindenük. Aztán olthatatlan düh támadt bennük, lázadtak és haragudtak, aztán alkudoztak a reménytelenséggel, magukba fordulva eluralkodott rajtuk a tehetetlenség és a kilátástalanság. De már szeretnének belenyugodni a sorsukba és megbékélni önmagukkal és a világgal, hiszen a körülmények az elvárhatót meghaladó módon rendeződtek, megteremtve a világhoz fűződő új viszonyok kialakulásának a lehetőségét.

Találkoztam olyan emberekkel is, akik a katasztrófa után évekkel sem voltak képesek a normál életvitelre, megrekedtek a düh szakaszában és nem voltak képesek túljutni rajta és megküzdeni a történtekkel. Beszűkült tudattal nem tudtak másra gondolni, csak a veszteségre, érzelmi zűrzavarukban sokszor nemtörődömséggel vádolták azokat a sorstársaikat, akik felejteni szeretnének.

A saját tragédiájuk felejtése érdekében sokan elkezdtek másokat támogatni. Gyűjtéseket szerveztek más bajbajutottaknak, hiszen hálásak voltak a nekik nyújtott segítségért, és jó érzéssel töltötte el őket más áldozatok támogatása. Ők azok, akik méltósággal felejteni tudtak és példaértékű magatartásukkal másokat is felemeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!