Vörösiszap katasztrófa

2014.10.05. 13:23

Az iszapkatasztrófára emlékeztek

Kolontár, Devecser – Megrendítő megemlékezéseket tartottak szombaton a vörösiszap-katasztrófa negyedik évfordulóján.

Penk Tímea

Kolontáron a tározó kiömlésének időpontjában harangozással emlékeztek a tíz áldozatra, majd megkoszorúzták az életfát. A gyászmise után Tili Károly polgármester a pusztításáról, majd az önzetlen segítségről beszélt. A katasztrófa megtanított a túlélésre, az akadályok leküzdésére és a továbblépésre, megmutatta az összetartozás erejét – szólt Tili Károly.

Takács Szabolcs kormánymegbízott és Tili Károly polgármester emlékezett meg a kolontári áldozatoktól (Fotó: Penk Tímea)

Takács Szabolcs kormánymegbízott felidézte emlékeit, amikor megrendülve állt az iszap által elsodort híd romjainál. Gyászba borult az ország, azonnali segítségre volt szükség, mert felelősséggel tartozunk egymásért, a nemzetünk egysége is ebben rejlik – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Takács Szabolcs szerint a remény az egyetlen dolog, ami erősebb a félelemnél, ez segítette az itt élő embereket az újrakezdésben. Az emlékezők mécsest helyeztek el a megsemmisült lakóházak helyén.

Devecserben az új lakóparkban Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója átadta a kápolna bútorzatát, majd fáklyás felvonulás indult a belvárosba. A Rotary ház udvarán Toldi Tamás polgármester felidézte a négy évvel ezelőtti csapás hatalmas pusztítását, majd az áldozatokra és az önzetlen segítőkre emlékezett. Tovább kell menni, hiszen a szeretteink is ezt szeretnék – hangsúlyozta Toldi Tamás, majd Devecser önállósodásáról és fejlődéséről szólt, megköszönve a városnak nyújtott segítséget.

Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a romokat eltakarították, a vörösiszap nyomait már alig látni, elkezdődött az újjáépítés. A lelki sebeket mindenki magában hordozza, ezért is fontos az összefogás. A kormány kezdettől fogva az itt élő emberek mellett állt, és jelentős mértékben hozzájárult Devecser városiasodásához – számolt be Kovács Zoltán, aki fontosnak tartja az összefogást, amellyel a város lakói sikeresen továbbfejlődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!