Vörösiszap

2014.01.10. 13:48

Angyalka kisfiút küldött maga helyett

Csaknem ötvenmillió forint kártérítést követel a Juhász-házaspár, akiknek gyermeke életét veszítette a katasztrófában, a MAL-tól, a pénzt a gyerekek életkezdésére teszi félre a család: új jövevényt várnak novemberre. Angyalka kisfiút küld maga helyett.

Németh F. Bernadett

A kolontári házaspár kártérítése pere kedden reggel kezdődött meg a  Fővárosi Bíróságon. Juhászék másfél éves kislányukat, Angyalkát a katasztrófa első pillanataiban elveszítették: a vörösiszapáramlat kiragadta őt édesanyja kezéből. Másik kislányuk, Dórika is csaknem odaveszett, ő súlyos nyelőcső és szemkárosodást szenvedett, sokáig kétséges volt, lát-e egyáltalán valaha. Az elszenvedett veszteségekért, az okozott trauma miatt összesen 48,5 millió forintot követelnek a MAL-tól, melynek képviselői kedden megint a szokatlanul nagy esőzéseket, s az abból keletkező földcsuszamlást okolták a tragédia bekövetkeztéért.
Juhász Zoltánné Erzsébetet ajkai albérletében értük utol, a tárgyalás nagyon megviselte.

- Megint fel kellett idézni az október negyedikén történteket, újra átélni a borzalmakat, felszabni a sebeket nem igaz, hogy a fájdalom idővel elmúlik. A pénz sem segít rajta. Mi a kártalanítás összegét, ha megkapjuk, félretesszük a gyerekeknek: nekik legyen könnyebb az életkezdésük.

A gyerekek viselkedése a katasztrófa óta megváltozott, mondta az édesanya, rakoncátlanabbak, rosszabbul reagálnak helyzetekre, durvábban játszanak, mint azelőtt. Dórika szeptemberben megkezdi az óvodát, de az átéltek miatt előfordul, hogy bepisil. Az öröm is bekopogtatott Juhászékhoz: Erzsébet 14 hetes várandós, novemberre várja ötödik gyermekét.

- Nemrég voltunk 4D-s vizsgálaton, mert sok időt töltöttem a vörösiszapban és féltünk, nem károsodik-e emiatt a kicsi, de az orvosok megnyugtattak, hogy teljesen egészséges és most úgy látszik, kisfiú. Őt küldte maga helyett Angyalka - érzékenyül el az édesanya. - Egyik gyermek nem pótolhatja a másikat, de azért is vállaltuk ezt a kicsit, mert gyógyírként hat a sebeinkre. Ettől még ami történt, megtörtént, de végre mással is foglalkozhatunk a bánaton kívül.

A várandós nő többé nem teszi magát a tárgyalás okozta stressznek, a pert amúgy is október 25-ig elnapolta a bíró.

 

Dossziénk a kolontári iszapkatasztrófa további híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!