Vörösiszap

2011.05.20. 07:17

Brüsszelhez fordulnak a károsultak

Devecser - Brüsszelhez fordul az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület, mert nem kapott kielégítő választ petíciójára. Számos kifogásuk van az újjáépítéssel kapcsolatban.

Németh F. Bernadett

Az egyesület április elején adott át petíciót az ország vezetőinek, amire nemrég válaszolt Bakondi György kormánybiztos, ám ezeket nem fogadják el, mondta lapunknak Almási János, az egyesület szóvivője, akit meglepett, hogy bár meghívták, nem kapott szót a katasztrófát vizsgáló bizottság ülésén. Pedig kérdésekkel készült.


Nem elégedtek meg a válaszokkal

- Leszedtem a magyarorszag.hu-ról egy rendelkezést, mely úgy szól: a katasztrófák megelőzése és az ellenük való védekezés nemzeti ügy. A védekezési egységek irányítása állami feladat - innentől szerintem nem kell keresni a felelőst. Elő kell nyálazni a papírokat, megnézni, ki írta alá és megvan a felelős. Az egyszerű emberek esetében a hivatali gépezet nagyon jól működik: adóhivatal, végrehajtás azonnal intézkedik. Itt miért nem működik ugyanaz a rendszer? Van itt egy tulajdonosi kör, szép vagyonnal, van miből fizetni a kárt.
 
Az egyesület felveti, hogy az államnak tárgyalnia kellett volna a bankszövetséggel. Voltak ugyanis bankok, akik korrektül álltak a károsultakhoz, de volt olyan is, amelyik büntetőkamatot helyezve kilátásba szólította fel a gépjármű, vagy ingatlan hiteles károsultakat, hogy fizessenek. Az egyesület nem elégedett a vállalkozók kárpótlásával sem. Az első három hónapban a forgalomkiesés miatt nagy veszteség érte a helyi vállalkozókat, ezt valahogy rendezni kellene, mondják. Sokaknak a vállalkozás biztosította a megélhetését is, s a háza ugyan nem sérült, de a kenyere odalett.
 

 


- Szeretnénk megkérni a katasztrófavédelmet, hogy az itt szolgálatot teljesítő állományukat a lehető legkisebbre csökkentsék - folytatta Almási János. - Visszás ugyanis, hogy a katasztrófavédők cukrászdába járnak, miközben az önkéntesek több száz köbméter földet lapátolnak a várkertben, vagyis oda nem jut egy gép se segítségül, itt meg több embert fizetnek, akinek nincs dolga. Furcsa az is, hogy Szabó doktor rendelőjét utólag jelölték ki bontásra. Miért nem ajánlottak fel neki az elején egy másik rendelőt? Rengeteg fúrt kút van a térségben, de nem tudjuk, mire használható ezek vize. Szeretnénk egy hosszú távú, átfogó egészségügyi vizsgálatot azon kívül is, amire most lehetőségünk van. S ami nagyon fontos: nem akarjuk, hogy ez halott város legyen, de aki menni akar innen, azt segítsék. Sok az eladó ház, de az elértéktelenedés miatt nem tudnak költözni a gazdái - tegyék lehetővé, hogy az is másutt élhessen, akinek nem öntötte el a házát az iszap.
 A petíciót 1300-an írták alá, de Almási János szerint a válasz általános volt, nem konkrét. Ezért panaszaikkal Brüsszelhez fordulnak.

A kolontári iszapkatasztrófa dossziéja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!