Vörösiszap

2011.04.13. 07:48

Mindent fizet az állam az iszapkárosultaknak

Devecser - Megalkotta szerdai rendkívüli ülésén a devecseri képviselőtestület a vörösiszap kárenyhítésével kapcsolatos helyi rendeletét, melynek lényege, hogy az állam teljesen helyt áll a károkban - mondta lapunknak Toldi Tamás, Devecser polgármestere.

Németh F. Bernadett

A kiskertekben, állatokban és gépjárművekben esett károkat készpénzben fizetik ki. Az ingóságok pótlása három részben történik: a Magyar Vöröskereszt a háztartási gépeket, a Magyar Bútorgyártó és Faipari Szövetség a bútorokat, a Civil Humanitárius központ pedig az egyéb ingóságokat pótolja. A csaknem 320 károsult családdal az önkormányzat által létrehozott munkacsoport egyeztet és köt megállapodást a kártalanítás összegéről. Ezt az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottsága elé terjesztik, mely a végső szót mondja ki az egyezségről, a vitás kérdésekben dönt. A héten szeretnék befejezni ezeket az egyeztetéseket - mondta Toldi Tamás, hogy mielőbb elkezdhessék a kárenyhítést.

A munkacsoport eddigi adati alapján a lakosság kára elérte a 620 millió forintot. Amint a megállapodásokat megkötötték a pontos adatokat, hogy - mely család mekkora kárenyhítésre jogosult - megküldik a humanitárius szervezeteknek, amelyek azonnal megkezdhetik a munkát. A bútorok pótlását nem kötelező az állami közbeszerzésen győztesnek hirdetett Bútorgyártó és Faipari Szövetségtől megrendelni, a bútorokat a humanitárius szervezeteken keresztül is be lehet szerezni - mondta kérdésünkre a polgármester. A járművekkel kapcsolatos kárenyhítés az európai uniós jogszabályok alkalmazása miatt egy kicsit nehézkes, de egy-két héten belül ezt is megkezdik. Az ruhaneműt és élelmiszert maximum 200 ezer forintig térít meg az állam, de az igények életszerűségét megvizsgálják.


Dossziénk az iszapkatasztrófa további híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!