Libegőzés a Bakonyban

2018.01.27. 18:00

Eplény a hűvösebb nyári napokon kiváló alternatívát nyújt a Balaton közelében

Nagy örömömre szolgál, hogy Eplény és a Bakony további részei is bekerültek a fejlesztési programba. Óriási lehetőségek rejlenek még a térségben, melyek egyelőre kiaknázatlanok, szögezte le Ebele Bálint.

Kovács Erika

Az eplényi Síaréna Kft. ügyvezető igazgatójától arról érdeklődtünk, milyen előnyökre számít azzal, hogy a turizmusfejlesztési törvény szerint a Balaton-régió területe Eplénnyel is bővült.

A törvény szerint néhány kisebb település kiesett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek. A Balaton így még komplexebb programlehetőséget tud nyújtani a jövőben, Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válva, figyelembe véve a következő években elkölthető 370 milliárd forintos fejlesztési forrást is, erről beszélt Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke a közelmúltban egy balatoni találkozón.

A Balatonnak, illetve a Veszprém megyét is érintő régiónak hatalmas lehetőséget jelenthet az is, amelyről Hoffmann Henrik szintén beszélt a találkozón. Utalt rá ugyan-is, hogy folyamatban van az egyeztetés a balatoni turiz-musirányító konzorcium létrehozásáról a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balaton Fejlesztési Tanács és munkaszervezete, a BTSZ, valamint két további balatoni szervezet között. A konzorcium tud majd pályázni egymilliárd forintnyi európai uniós forrás-ra, amelyből létre lehet hozni a balatoni turizmus munkaszervezetét és a Balaton márka egységes megjelenítését.

A BTSZ meghatározó sze- replője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak.

- Nagy örömömre szolgál, hogy Eplény és a Bakony további részei is bekerültek a fejlesztési programba. Véleményem szerint óriási lehetőségek rejlenek még a térségben, melyek egyelőre kiak-názatlanok, illetőleg forrás híján nem lehet megvalósítani azokat, szögezte le Ebele Bálint.

Hozzátette, a tervekhez kínál kitűnő lehetőséget a régiós „tagság”. Úgy mondta, személy szerint kissé elfogult a Bakonnyal kapcsolatban, amit a szűkebb értelemben vett hazájának tekint. Racionális szempontokat figyelembe véve is nagyon jó gondolat a hegyvidék összekapcsolása a Balatonnal. Ebből a kezdeményezésből minden bizonnyal nagyon jó dolgok fognak születni. Úgy vélekedett, egy térségként a közös érdekek figyelembevételével olyan sokrétű turisztikai csomagok készülhetnek, amelyek egyedülállók belföldön.

- Egy komplexebb kínálat sokkal versenyképesebbé teszi a régiót akár a nemzetközi turisztikai piacon is. Már régóta dolgozom az eplényi sípályát üzemeltető csapat tagjaként, és nagy lelkesedéssel töltött el az évek során tapasztalt fejlődés. A téli és a nyári szezonokban egyaránt kiemelkedő eredményeket értünk el, egyre több embert sikerül kimozdítanunk a szabadba. Mindezt a folyamatos fejlesztésekkel, valamint az együttműködések kibővítésével valósítottuk meg, érvelt.

Fotó: László Márk

Aláhúzta, a turisztikai szolgáltatóknak továbbra is együtt kell működni, méghozzá a lehető legaktívabban, így maximalizálhatják az eredményeket. Az eplényiek évek óta partneri kapcsolatban állnak több Balaton-parti szolgáltatóval. Tapasztalatuk szerint ezek a példák rendre bizonyították, az együttműködések hatékonyak és arra nagy szükség van. – A Bakony és a Balaton közötti távolság manapság nem számít nagynak. Egy hűvösebb nyári napon például kiváló alternatívaként libegőzni, kirándulni is indulhatnak a tóparton üdülő családok. Ez azonban csak egy lehetőség, hiszen minél több az attrakció, annál több napot töltenek el Eplényben, annál vonzóbb a belföldi nyaralás mondjuk egy adriai vakációval szemben. Elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, számos olyan ötlet van még a tarsolyunkban, ami megvalósításra vár. További fejlesztési terveink abszolút harmonizálnak a balatoni fejlesztési program céljaival. A térség nagy lehetőség előtt áll, bízom benne, hogy hasznos fejlesztések és gyümölcsöző együttműködések valósulnak meg, melyeknek Eplény és a Bakony egyaránt aktív részese lesz, hangsúlyozta Ebele Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!