Veszprém

2015.02.27. 09:25

Több mint kilencmillió forint gyűlt össze a veszprémi zongorára

Veszprém – Sikerrel zárult a Napló szervezésében tartott megyebálon a borárverés és művészeti aukció. Több mint egymillió forint adomány gyűlt össze.

Kutasi Zsófia

Régi hagyományt elevenített fel az idén hetvenéves Napló és a Pannon Lapok Társasága, mivel 2000 óta nem tartottak megyebált a városban. A rendezvény a jótékonyság jegyében csatlakozott a Zongora Veszprémnek elnevezésű kezdeményezéshez és széleskörű közadakozáshoz, melynek szervezője a Veszprémi Turisztikai Egyesület és a Veszprémi Hangversenyteremért Közhasznú Alapítvány. Célul tűzték ki, hogy egy világszínvonalú, Steinway and Sons által készített hangversenyzongora kerüljön Veszprémbe. A bálon a jótékonysági borárverés és egy képzőművészeti aukció is hozzájárult a gyűjtés bevételéhez, amelyből százhatvanötezer forintot a veszprémi kórház újszülött osztályának adományoznak, nyolcszáztizenhatezer forintot pedig a zongorára fordítanak. Utóbbi célra jelenleg már több mint kilencmillió forint gyűlt össze Molnár Sándor, a művészeti aukció vezetője nagyon sikeresnek értékelte az árverést. Köszönetet mondott a mecénásoknak az adományokért és a művészeknek az ingyen felajánlott színvonalas alkotásokért. Bízik benne, hogy hamarosan sikerült összegyűjteni a szükséges összeget és a veszprémi Hangvilla egy versenyzongorával gazdagodhat.

- A Veszprémi Turisztikai Egyesület és a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány ezúton is köszönetet mond az aukció megszervezéséért és lebonyolításáért a Művészetek Háza munkatársainak, Molnár Sándornak, a licitálás vezetőjének, valamint a Pannon Lapok Társaságának, hogy lehetővé tette a Megyebál keretén belül ezt a rendkívüli eseményt. Az egyesület és a veszprémi zeneművészek közössége a zongora ügyét támogató képzőművészeknek is köszönetét fejezi ki az adományozásért – fogalmazott Neubauer Sándorné a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke.

A képek, szobrok, művészfotók vásárlóinak és alkotóinak neve csak az után jelenik meg a gyűjtés hetente frissülő honlapján, hogy a leütési ár az alapítvány bankszámlájára került.

A zongora Veszprém város tulajdona lesz, a jelenlegi összeg magában foglalja a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány által évekkel ezelőtt szintén zongorára összegyűlt adományokat is.

A nagy sikerre való tekintettel további képzőművészeti alkotásokat is vásárolhatnak azok, akik támogatni kívánják a kezdeményezést. A műalkotások megtekinthetők a www.zongoraveszpremnek.hu honlapon, a Művészetek Házában pedig meg is vásárolhatóak A zongora javára adakozók neve együtt szerepel majd az alkotóéval.

Az adománygyűjtéshez kapcsolódóan a következő Zenematiné 2015. március 1-jén 10 órakor lesz a Hangvilla kávézójában, a Csermák Antal Zeneiskola növendékei részvételével.

A nagyteremben 2015. április 8-án 18 órakor kezdődik a Dohnányi a Zongoráért című jótékonysági hangverseny, ahol az iskola tanárai és diákjai együtt lépnek fel.

A koncert vendégművésze Boros Misi, a kis zongoravirtuóz. Az est fővédnöke Batta András zenetörténész lesz.

A szervezők továbbá e-mailben várják mindazok jelentkezését, akik saját maguk által megvalósított ötleteikkel támogatni szeretnék a zongora ügyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!