Veszprém

2014.08.29. 16:30

Zebulon segíti az iskolakezdést

Veszprém - Újdonság lesz a Veszprém Deák Ferenc Általános Iskolában a Zebulonnal az iskolába elnevezésű program. Ezt országosan egyedülálló programként szeptember 2-án kilenc órakor indítja a rendőrség, mely Veszprém összes elsős kisdiákját érinti - mondta dr. Ipsits Csaba veszprémi rendőrkapitány.

Kovács Erika

- Az iskolai programokban részt vevő rendőröket a feladatok a szakmai kihíváson túl szülőként is érintik. Cél, hogy biztonságos legyen az iskolakezdés, a tanév indulásakor ne érje semmi olyan hatás a diákokat, amitől kellemetlen helyzetbe kerülnének - érvel az iskolákat érintő rendőri munka mellett dr. Ipsits Csaba rendőrkapitány.

Ipsits Csaba rendőrkapitány a Zebulonos sapkákat mutatja, ezeket osztogatják majd az elsősöknek a program keretében (Fotó: Penovác Károly)

A diákokat abban szeretnék segíteni, hogyan kerüljék el a kellemetlenségeket, a veszélyhelyzeteket, hogyan döntsenek helyesen adott szituációban, miként és kikkel beszélhetik meg a problémákat. Veszprémben a 2013/2014. éves tanévben az iskolai bűnmegelőzési tanácsadóprogram több középiskolát érint. Fő célja, hogy megvédjék a diákokat a bűncselekményekkel szemben elkövetői és sértetti oldalról. A rendőrök beszélnek velük az internet veszélyeiről, a családon belüli erőszakról, a droggal kapcsolatos bűncselekményekről, a közlekedésbiztonságról. Szeptembertől minderről Szalai István őrnagy, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó hetente beszélget a diákokkal. Kiemelt iskolai programjuk még, amikor a dohányzás alkohol drog AIDS veszélyeiről rendőrök beszélnek osztályfőnöki órákon. A Sulimoped-del pedig az a céljuk, hogy a rátermettek támogatással segédmotor kerékpárra vezetői engedélyt szerezhetnek.

Az iskolarendőrök szeptemberben reggel és a tanórák után is járőröznek a polgárőrséggel. A zebrajárat kabalaállata Zebulon, a rendőrzebra. Az elsősöket Zebulon és egyenruhás rendőr közlekedésbiztonsági sétára kíséri az iskola környékén, így a diákok könnyedén megtanulhatják a szabályos gyalogos közlekedést. Később újabb országos programot is megkezdenek, mely a szülőknek, szülői munkaközösségeknek szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!