Veszprém

2014.12.28. 15:40

Múltidéző: Zákonyi elismerése

Dr. Zákonyi Ferenc, a megyei idegenforgalmi hivatal nyugalmazott vezetője, helytörténész, a balatoni idegenforgalom újrateremtője kapta első alkalommal a Pro Turismo kitüntetést 1989 decemberében.

Földesi Gábor

A Napló annak idején címoldalon számolt be a Balatoni Intéző Bizottság balatonfüredi székházában tartott ünnepségről. A díjat elismerő szavak kíséretében adta át dr. Gellai Imre miniszterhelyettes, az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke. Zákonyi az országban elsőként hozott létre idegenforgalmi hivatalt, feltárta és feltérképezte a Balaton turistaútjait, életre keltette a lovasiskolákat és 1966-ban megszervezte a kemping-világtalálkozót, amivel hazánk ismét belépett a világ turisztikai vérkeringésébe. Munkája nyomán pusztulásnak indult műemlék épületek újultak meg, az ő kezdeményezésére építettek turistaszállót a tapolcai malomból és a gézaházi kastélyból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!