Veszprém

2014.09.08. 17:44

Veteránbiciklik tárlata a városházán

Veszprém - Veteránkerékpárokból nyílt kiállítás az Európai Mobilitási Hét helyi nyitányaként hétfőn a városháza aulájában.

Marton Attila

A kerékpártörténeti tárlaton a 19. század második felétől napjaink legmodernebb versenykerékpárjáig szinte minden évtizedből látható egy-egy kétkerekű. A legrégibb kiállított járgány egy 1862-es fakerekű bicikli, de akad fafelnis kerékpár az 1900-as évek elejéről, egy velocipéd replikája és egy Velvárt túra versenykerékpár a múlt század húszas éveiből, valamint egy 1940-es gyártású, eredeti állapotában felújított Csepel bicikli is.

Bevezetőjében S. Hegyi Ilona, a rendhagyó kiállítás egyik szervezője azt tanácsolta a látogatóknak, hogy a kerékpárok szemlélése közben jussanak eszükbe a feltalálók, a tervezők és azok, akik elkészítették a bicikliket.

Porga Gyula polgármester és Halápi Sándor velocipéd-világbajnok a kiállítás megnyitóján (Fotó: Nagy Lajos)

Porga Gyula polgármester kiemelte, az elmúlt években csaknem tíz kilométer kerékpárút épült a városban, amelynek eredményeként megnövekedett Veszprémben a biciklisek száma. A városvezető reményét fejezte ki, hogy a kiállítás kedvet csinál a kerékpározáshoz, és az eddiginél is többen közlekednek majd biciklivel.

A kiállítás kezdetén trombitaszóra gördült be a városháza aulájába egy velocipéden Halápi Sándor. A kétszeres velocipéd-világbajnok örömét fejezte ki, hogy a veteránkerékpárok nem egy ócskavastelepen végzik, hanem egy kiállításon kelnek új életre. Hozzátette, úgy tűnhet, a múlt század első évtizedei óta érdemben nem változtak a kerékpárok, a tárlat azonban bebizonyítja, hogy mindegyik járgány egyedi.


A Kerékpáros időutazás című kiállítást az Európai Mobilitási Hét veszprémi nyitórendezvényeként S. Hegyi Ilona és Sümegi Elemér tervezte. A megnyitón közreműködött a Dez Brass nevű, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei alkotta rézfúvós kvintett. A veteránkerékpárokat szeptember 18-ig lehet megnézni a városházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!