Veszprém

2015.02.26. 14:55

Veszprémi közgyűlés: Újranyithat a gyermekkórház?

Elfogadta a város idei költségvetését a közgyűlés a csütörtöki ülésén. A testület döntése értelmében a város kezdeményezi, hogy az egykori gyermekkórház épülete az államtól a városhoz kerüljön.

Marton Attila

A város csaknem 14 milliárd forintos költségvetését 11 igen, két nem és három tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés. Porga Gyula polgármester kiemelte, nem tartalmaz hitelt a város költségvetése, miközben 3,2 milliárd forint értékű fejlesztést irányoz elő. Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője elmondta, a költségvetésből azt olvassa ki, hogy tovább csökken a város önállósága. Ovádi Péter, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, erős, stabil és párbeszéden alapuló a város 2015-ös költségvetése.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a kampány költségvetésének nevezte a büdzsét. Gertsmár Ferenc (LMP) szerint álkonzultációk helyett valódi egyeztetésekre volna szükség a választópolgárokkal.

Eredeti funkciójában újulhat meg az egykori Heim Pál Gyermekkórház. A közgyűlés egyhangúlag döntött arról, a város kezdeményezi, hogy a Hóvirág utcai ingatlan ingyen kerüljön vissza az államtól Veszprémhez. Az előterjesztés szerint a tárgyalások jelenlegi állása szerint egy új, komplex gyermekgyógyászati ellátást biztosító intézmény jöhet létre, részben befektetői tőke bevonásával.

Az államtól ingyen kerül a városhoz az állatkertben található egyik üzletrész, valamint Magyar Államkincstár Veszprém Megyei Igazgatóságát is magába foglaló ingatlan parkolója alatti üzlethelyiségek. A testület arról is döntött, hogy módosítják az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közötti elszámolási és vagyonkezelési szerződéseket.

Értékesítené a város az Ádám Iván utca 1. szám alatti ingatlant, az árat 90 millió forintban határozták meg.

Több óvoda felvételi körzete is módosult közterületek új nevei, a demográfiai változások, valamint a lakossági igények alapján, például a pajtakerti városrész utcái a Hársfa tagóvoda körzetébe tartoznak ezentúl.

Elfogadta a közgyűlés a települési támogatás nyújtásáról szóló rendeletet. Az új rendeletre azért volt szükség, mert márciustól jelentősen változik a szociális ellátás. Két formája lesz a szociális támogatásoknak: a járásoknál az úgynevezett jövedelemkompenzáló-, míg az önkormányzatoknál a kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők. A város a rendelet értelmében változatlan feltételek mellett biztosítja a jelenleg meglévő önkormányzati támogatásokat, kiegészítve az önkormányzat által biztosítani kívánt lakásfenntartási támogatással és a közgyógyellátás helyébe lépő gyógyszertámogatással.

A közgyűlés döntése nyomán idén ötmillió forintra pályázhatnak civil szervezetek működésük vagy programjaik, valamint a virágosítási akcióban való részvételhez nyújtott támogatásra a Civil keret pályázati kiírás révén. Két tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés a város 2015-2020-as időszakra szóló Környezetvédelmi Programját. Döntés született a város tulajdonában lévő szennyvízelvezető- és tisztító, valamint az ivóvízellátó víziközmű-rendszer úgynevezett gördülő fejlesztési tervének elkészítéséről, és utóbbi vagyonértékeléséről. Helyi jelentőségű, védett természeti emlékké nyilvánították a Fortuna udvar, a Gizella udvar, a Cserhát lakótelep és a Színházkert közterületein található hét szilfát.

Módosították a szociális és gyermekjóléti intézmények térítési díjait megállapító rendeletet: a bölcsődei napi térítési díj 400 forintról 410-re emelkedik, a veszprémi Egyesített Bölcsődében továbbra sem kell gondozási díjat fizetni. A Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményében szintén kismértékben emelkednek a térítési díjak.

A közgyűlés elfogadta az Alkohol-Drogsegély Ambulancia és a NAPÁVA Szociális Gondozó Közhasznú Nonprofit Kft. 2014. évi beszámolóját is. A közjóléti bizottságba a közelmúltban elhunyt Janicsekné Ádám Györgyi helyére Zakar Csabát, míg a Veszprémi Programiroda felügyelőbizottságába a januárban lemondott Mike Veronika helyére Halász Lászlót választották meg. A közgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá Porga Gyula polgármester szabadságának ütemezését. A testület zárt ülésen döntött az idei Pro Urbe-díjasokról, a kitüntetéseket március 15-én adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!