Veszprém

2015.03.26. 11:50

Veszprémi közgyűlés: Újra itt a köztéri alkoholtilalom

Nem lehet alkoholt fogyasztani a város közterületein májustól, döntött a közgyűlés. A testület emellett megszavazta a helyi járatú autóbusz-menetrend módosítását is.

Marton Attila

A rendeletmódosítás értelmében tilos szeszes ital fogyasztása a város közterületein májustól. A tilalom nem vonatkozik a vendéglátóegységekhez tartozó teraszokra és kerthelyiségekre, a fesztiválok és alkalmi rendezvények idejére, a vásárokra, valamint szilveszter napján déltől január elsején reggel hat óráig tartó időszakra.

Csütörtöki lapunkban jeleztük, módosulhat a helyi járatú buszmenetrend. A közgyűlésen ennél a napirendi pontnál alakult ki a legnagyobb vita. Gerstmár Ferenc (LMP) szerint a menetrend toldozgatása-foltozgatása nem megoldás, Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) úgy vélte, az 1-es számú helyi járatnak az előzetes terveknek megfelelően a Megyeházáig kellene közlekednie.

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) elmondta, a körgyűrűn kívül eső városrészek – Jutaspuszta, Szabadságpuszta – felé sűríteni kellene a járatokat. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz) szerint az úthálózat bővítése hozhatna strukturális változásokat. A közgyűlés a vita után elfogadta a módosításokat, így az 5-ös számú autóbusz a Kádártai úti fordulóból két perccel hamarabb ér a Tüzér utcába, az ellentétes irányban egy perccel csökken a menetidő, míg a 13-as járat menetideje két perccel csökken május 4-től.

Emelkednek júniustól a hivatali időn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének legutóbb 2011-ben megállapított díjai: a városháza Kossuth termében megtartott ünnepség díja harmincezer forintba kerül, míg a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnél, élettársi kapcsolat létesítésénél hatvanezer forintot kell fizetni. A testület elfogadta Forgóné Kelemen Judit módosító javaslatát, így a Házasság hete programsorozat idején ingyen lehet esküdni.

A testület elfogadta Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakció vezetőjének mindkét indítványát: a frakció átfogó szabályozást dolgozott ki az önkormányzat és gazdasági társaságainak átlátható működéséről, az anyagból készülő rendelettervezetet az április közgyűlés tárgyalhatja. Az Otthon Melege Programmal kapcsolatban azt javasolták, az önkormányzat segítse a lakóközösségeket az önerőben, a tervezetről akár rendkívüli közgyűlésen is dönthetnek.

Több éves hányattatás után megoldódhat a Magyar Építőipari Múzeum sorsa. A Dubniczay-palotában található Téglamúzeumot, a Szent István utcai egykori Kályhásmester-házat és a Házgyári úton található szabadtéri gyűjteményt magába foglaló intézményegyüttes fenntartójává a közgyűlés döntése értelmében az önkormányzat válhat, az intézményt a Laczkó Dezső Múzeum működtetné.

Az önkormányzat hozzájárult a Veszprémi Örmény Nemzetiségi önkormányzat emlékmű-állítási törekvéséhez, így a Kossuth utca és a Szent Imre tér által határolt rózsalugasnál kap helyet az örmény genocídium százéves évfordulójára emelt két méter magas kőkereszt, amelyet május 8-án avathatnak fel.

Az önkormányzat többszöri pályáztatás után a Balatonalmádi Hulladékgazdálkodási Kft-t bízta meg a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás ellátásával. Ez a megyeszékhelyen mintegy kétszáz ingatlant érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!