Veszprém

2015.03.25. 07:05

Veszprém kultúrája a múltban

A Smaragdváros helytörténeti sorozatok hatodik estéjén Csiszár Miklós nyugalmazott könyvtáros, a Veszprémi Szemle főszerkesztője mutatta be prezentációjában Veszprém város egykori kulturális életének epizódjait.

Jákói Bernadett

Az előadás megkezdése előtt Márkusné Vörös Hajnalka a projekt felelőse sajnálattal tájékoztatta a közönséget, miszerint két előadó váratlanul bekövetkezett halála miatt a sorozat tematikája az előzetesen kiírtakkal ellentétben változik, és ennek következtében módosul az előadások időpontja,  az előadók személye is. A két elhunyt előadóról, Márton István építészről és dr. Kígyósi Zsuzsa pszichiáterről is megemlékezett a közönség.

Csiszár Miklós előadását korabeli képeslapokkal, fotókkal  illusztrálta (fotó: Jákói Bernadett)

Az előadó  az egykori Veszprém- térképeken keresztül vázolta fel a békebeli, a két világháború közötti város életét, a városkép összetételét, ebben a kulturális életre jellemző sajátos epizódokat , amelyek a bemutatott kulturális, közéleti események megfelelő értelmezését, térbeli és időbeli elhelyezését segítették. Egyre népszerűbbek napjainkban azok a régi képek, amelyek nem kifejezetten egy család életére fókuszálnak, hanem az egykori város arculatát is feltárják a figyelmes szemlélőnek. Évszámok nélküli fényképek készítési időpontját sok árulkodó tényezőről ki lehet találni, ezek elemzése egy kutatónak nem okozhat nehézséget.

Előadásának végén az 1980-as évek kulturális életébe vezette a közönséget. Bepillantást nyerhettek a Lovassy Gimnázium egykori diákéletébe, örömmel felismerve mindazokat a tanulókat, akik ma jeles veszprémiként országos hírnévre tettek szert.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!