Veszprém

2014.09.23. 15:55

Veszélyben a biciklisek?

Veszprém - Folyamatos fejlesztés alatt a kerékpárút-hálózat, de a biciklisek van, amit máshogy csinálnának.

Heffler Péter

A jó idő a múlt hétvégén is kedvezett a kerékpárral útra kelő kirándulóknak. Sokan elfelejtik azonban, hogy a nagy melegben a forgalmas kerékpárúton ugyanolyan könnyen megtörténhet a baj, mintha az autóúton lenne figyelmetlen az ember.

Sokszor használja a Veszprém és Kádárta közti szakaszt a vasárnap délután a barátnőjéhez igyekvő Orbán Tünde, aki nincs teljesen megelégedve a biztonsággal. - Nagyon balesetveszélyes a hipermarketnél lévő aluljáró, mert főleg a fiatalok jönnek, mint az őrültek, amivel még nem is lenne nagy baj, de a kanyar teljesen beláthatatlan - panaszolta a hölgy. - Talán egy -két nagy tükörrel megoldhatnák a problémát - tette még hozzá a veszprémi hölgy.

Hasonló a helyzet, ha nem rosszabb a Vámosi úti temető mellett vezető bicikliút aluljárójánál, ahol sűrűn lehet találkozni gördeszkásokkal, illetve nagy sebességgel érkező bringásokkal is. - Nagyon el lehet itt ereszteni a biciklit - kezdi Takács Róbert. A gyulafirátóti apuka, aki két kisfiával sűrűn kirándul, ugyan üdvözli a sokfelé épülő kerékpárutakat, de ő is a tükröket említi először. - Remek ötlet volt az aluljáróknál, de a vandáloknak köszönhetően már ezek sincsenek. Jelen állapotában tehát életveszélyes a bringaút. A hipermarketnél lévő zebra pedig a lehető legrosszabb helyen van gyalogosnak, biciklisnek egyaránt - mondta még Takács Róbert a kádártai szakasz kapcsán.

Orbán Éva sűrűn biciklizik a Veszprém és Kádárta közötti úton, ezért jól tudja, hogy hol kell fékezni (Fotó: Heffler Péter)

Bakó Tamás és párja vasárnap először jártak a Nagyvázsony felé vezető bicikliúton és egyből felfedeztek némi hiányosságot. - A beláthatatlan kanyar miatt szerintem kellene valamilyen jelzőberendezés az alagúthoz, mert így, akárcsak a Veszprém Arénánál lévő aluljáró, elég balesetveszélyes a kerékpárút - mondta Bakó Tamás.

Schmidt István, a Városfejlesztési Iroda vezetője szerint azonban sok múlik azon, hogyan közlekedik az ember. - Állíthatom, hogy a nevezett kerékpárutak a szabványnak és a közlekedésbiztonsági szabályoknak megfelelően épültek - kezdte az irodavezető. - A jelzett útszakaszok biztonságosabbá tétele érdekében az üzemeltetési iroda folyamatosan intézkedik, de tapasztalatunk szerint a veszély jellemzően mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok szabálytalanságaiból adódik, gondolok itt elsősorban a biciklisek gyorshajtására. Szerintem tehát elsősorban a közlekedési szabályok be nem tartása okozza a veszélyhelyzetet - tette még hozzá Schmidt István.

A szabályos közlekedésre természetesen nincs befolyásuk, de arra igen, hogy egy egész Veszprémet lefedő kerékpárút-hálózattal egyúttal fejlett biciklis közlekedési kultúrát alakuljon ki. Ebben segíthet, hogy a jelenleg épülő Almádi úti szakasz mellett még számos helyen terveznek fejlesztéseket, így például végig a Jutasi úton, valamint bicikliutat hoznak létre a Veszprémvölgyi utcától egészen Márkóig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!