Veszprém

2015.04.06. 15:35

Vérmérgezésben halt meg egy beteg a Csolnoky kórházban

Vérmérgezésben hunyt el egy beteg a Csolnoky kórházban a közelmúltban, a fertőzést nem a kórházi kezelés okozta.

Marton Attila

A szepszis vagy vérmérgezés olyan súlyos fertőzés, amely több szerv károsodását is okozhatja, kimenetele pedig még a legmodernebb kezelések mellett is előfordul, hogy halállal jár, mondta érdeklődésünkre Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc kórház főigazgatója. Az eset kapcsán elmondta, akkor indítanak vizsgálatot, ha gyanú merül fel, hogy a kezelésnél problémák voltak, de ebben az esetben ez mostanáig nem merült fel.

A kórházakban négyféle fertőzést különböztetnek meg: egyrészt bekerülhet a beteg klasszikus értelemben vett fertőző betegséggel, emellett vannak kórokozók, baktériumok és gombák okozta fertőzések, amelyek járványt nem okozhatnak, de a beteg számára súlyos kimenetelűek is lehetnek. A harmadik lehetőség, hogy a beteg a kórházi kezelés – például egy szervátültetés vagy daganatos betegség esetén az immunrendszert korlátozó gyógyszert kell kapnia – miatt fertőződik meg könnyebben, a negyedik eshetőség, amikor az úgynevezett iatrogen fertőzést kapja el a kórházban valaki.

A főigazgató hangsúlyozta, a kórház veszélyes üzem, ezért csak addig tartják bent a betegeket is, amíg feltétlen muszáj, ugyanis minél hosszabb idejű a kórházi tartózkodás, annál inkább megnő az esélye egy fertőzésnek. Hozzátette, nem lehet sterillé tenni a kórházban tartózkodó betegeket, személyzetet, kórtermeket és folyosókat, a baktériumok és a vírusok megtalálhatók a levegőben is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kórházban a látogatóktól a betegekig mindenkinek be kell tartania az általános higiénés szabályokat, például a látogató nagyobb eséllyel adja át a kórokozókat, ha több órán át tartózkodik a betegnél. Ha bekövetkezik egy fertőzés, akkor súlyosságtól függően vagy az intézményben különítik el a beteget, vagy a megyében kijelölt fertőzőközpontban helyezik el, ez megyénkben az ajkai kórház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!