Veszprém

2014.04.16. 18:25

Változó törvény

Veszprém – Az egy hónapja életbe lépett Polgári törvénykönyvről hallgathattak meg előadást a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagjai.

Fröhlich András

A telt házas, mintegy száz érdeklődő előtt elhangzott ismertetőt dr. Ferencz Miklós, törvényszéki tanácsvezető bíró, a Veszprémi Törvényszék Polgári Kollégiumának vezetője tartotta. A nagy érdeklődés nem lepte meg, az új Ptk. jelentős változásokat hozott.

Dr. Ferencz Miklós előadásában részletesen kitért a régi és az új szabályozás közötti különbségekre, és hangsúlyozta: az új Ptk. sokkal összetettebb, mint elődje volt, ezért áttekinthetősége is nehézkesebb. Ugyanakkor tisztább normaanyagról beszélhetünk, a szabályok világosabbak. A legfontosabb változásnak azt nevezte, amely a szemléletben következett be. Az 1959-ben megalkotott korábbi Polgári törvénykönyv alapvetően kötelező iránymutatásokat adott, melyektől csak akkor lehetett eltérni, ha a törvény erre tételesen lehetőséget adott. Mostantól nagyobb a mozgási szabadság, a nevesített tiltások hatá-ráig el lehet térni a törvényben foglaltaktól. Ez jelenti a nehézséget is, hiszen az általános szabályokból kell következtetni arra, hogy az adott esetben el lehet-e térni a jogszabályban lefektetettektől. Ferencz Miklós úgy vélekedett, a cégek, vállalkozások életében várhatóan felértékelődik a jogi ismeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!