Veszprém

2014.05.05. 16:25

Uniós konferenciát rendeztek a Pannon Egyetemen

Globális kihívások – európai és regionális válaszok címmel rendezett konferenciát a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara.

Balla Emőke

Magyarország Európai Unióba való belépésének tíz- éves jubileuma kapcsán szervezett kétnapos programot a Pannon Egyetem, hétfőn Veszprémben, kedden pedig Kőszegen, ahol a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány működik. Magyarország Európai Unióba való belépésének tíz- éves jubileuma kapcsán szervezett kétnapos programot a Pannon Egyetem, hétfőn Veszprémben, kedden pedig Kőszegen, ahol a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány működik. A hétfői megnyitón Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium EU ágazati politikáért felelős helyettes államtikára azt hangsúlyozta, az uniós csatlakozással kapuk nyíltak meg előttünk, rajtunk múlik, bemegyünk-e azokon. Vannak sikeres régiók, amelyek sokat profitáltak a csatlakozásból, a fiatalok számára a korábbiaknál is több lehetőséget kínál a külföldi továbbtanulásra, munkavállalásra.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtikára előadása (Fotó: Penovác Károly)

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora kiemelte: az intézmény nemcsak diplomát, hanem szakmai karriert is ad hallgatóinak, valamint fontosnak tartja kőszegi központjának fejlesztését; a kőszegi önkormányzat, az ott működő ISES Alapítvány, a Kőszegi Európa-ház Egyesület és a Pannon Egyetem oktatási, kutatási és innovációs feladataik közös megvalósítására tavaly év végén kötött együttműködési szerződést. Miszlivetz Ferenc, az ISES Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében azt mondta, minden új kezdeményezés az emberekkel kezdődik, de intézményekben végződik; szükség van merészen, bátran, innovatívan gondolkodó emberekre. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja a 2002–2003-as tanévben indult, a hallgatók körében népszerű nemzetközi tanulmányok alapszakot és mesterszakot ismertette.

A konferencián Botos Katalin közgazdászprofesszor Nincs királyi út: perifériáról a perifériára címmel tartott gazdaságtörténeti jellegű elő- adást, ahol többek között arra kereste a választ, megvalósult-e a rendszerváltáskor célul tűzött jelszó: Európába! De mindahányan! Baranyai Gábor felzárkózásról és lemaradásról beszélt, Miszlivetz Ferenc a demokrácia kihívásaira nemzeti, európai és globális szintű válaszokat adott.

Bemutatták a hallgatók írásaiból összeállított, Fókuszban az Európai Unió című tanulmánykötetet, a szekció-előadásokon a gazdasági válságról, a fogyasztói hitelszerződések problémáiról, az EU–ukrán–orosz háromszögről, a lengyel keleti politikáról hallhattak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!