Veszprém

2014.09.19. 17:16

Új fejlesztési irányok a megyében

Kiemelt figyelmet kap a kormánymegbízottak részéről az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia, melyhez kapcsolódóan a civil és gazdasági szereplők határoztak meg lehetséges fejlesztési irányokat pénteken, a megyeházán tartott workshopon.

Balassa Gergő

Pénteken volt az a workshop, melyre a megyében működő társadalmi, civil és vállalati szektor szereplőit várták. Közel 70 regisztrált résztvevővel zajlott a munka, de még legalább ennyien kapcsolódtak be egy, a kormányhivatal honlapján elérhető, még szeptember 22-ig kitölthető online kérdőív segítségével a folyamatba. A szervezetek így javaslatokat tudtak és tudnak tenni arra, hogy milyen fontos innovatív fejlesztéseket szeretnének viszontlátni a stratégiában.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke a közös munka kapcsán kiemelte: a kormányhivatal és a megyei önkormányzat közötti együttműködés a bizonyíték arra, hogy a továbbiakban is hagyatkozhatnak egymás tapasztalatára.

– Ahhoz, hogy egy országos tervekhez illeszkedő megyei stratégia alakuljon ki, elengedhetetlen, hogy az itt élők megosszák fejlesztési elképzeléseiket. A legfontosabb az volt, hogy egy alulról jövő kezdeményezés szülessen, melyben a társadalmi szektor minél szélesebb körben képviseltetheti magát – fogalmazott Takács Szabolcs. A kormánymegbízott hozzátette: a workshop eredménye tartalmazza a közösen megfogalmazott irányokat, a civil és a gazdasági szereplők által elfogadott innovációs elképzeléseket.

A pénteki nap során a résztvevők által meghatározott fejlesztési területek között találjuk a járműipart, a környezetipart, az erdészetet, a turizmust, valamint az egészségipart, benne új diagnosztikai módszerek fejlesztését. Egyre erősebben jelenik meg az ökoturizmus, és egyre nagyobb szerepet kap az egészséges rehabilitációs turizmus.

A pénteken elhangzottakat a Nemzeti Innovációs Hivatal munkatársai összegzik, javaslatot készítenek belőle, melyet további konzultációra visszaküldenek a megyékhez. A kormány várhatóan november közepén fogadja el az országos szinten az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégiát.

A stratégia megalkotása alapfeltétele annak, hogy Magyarország hozzáférhessen a Strukturális Alapokból érkező több mint 700 milliárd forintnyi kutatást, fejlesztést és innovációt támogató forráshoz.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!