Veszprém

2014.02.07. 18:34

Tradícó és modernizmus a képeken

Veszprém – Kortárs tendenciák címmel öt fiatal veszprémi alkotó képeiből nyílt kiállítás a Hangvillában pénteken.

Marton Attila

Csík Richárd, Földesi Barnabás, Hatala Péter, Sudár Péter és Szolnoki Szabolcs egy nemzedék tagjai: négyen a zirci III. Béla Művészeti Szakközépiskolában végeztek, majd ezután a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanultak. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója rendhagyó köszöntőjében több szöveget is felolvasott: először a Kispál és a Borz A pécsi szál című dalának szövegét, utalva az alkotók baranyai kötődésére, majd az Y generáció jellemvonásait idézte. A festményekről elmondta, legtöbbjük esetében a látvány egyben narratíva is, amely verbálisan lefordítható. Az alkotásokban egyszerre tekintenek vissza a hagyományra – van köztük olyan művész, aki megidézi Szinyei Merse Pál egyik festményét –, s engedik beszűrődni a digitális világ hatását: ez a képekben visszatükröződő fotósszemléletben jelenik meg, tette hozzá a szakember.



Földesi Barnabás, Csík Richárd, Szolnoki Szabolcs és Hatala Péter festményeiről Hegyeshalmi László beszélt (Fotó: Zwicker Tamás)


A jellemzően olajvászon képek Földesi Barnabás absztraktabb alkotásait leszámítva realisták, és többnyire élénk színekkel operálnak. A tizenegy festményt felvonultató tárlat március hetedikéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!