Veszprém

2015.01.28. 19:18

Törvénysértő a köztemetők üzemeltetéséről szóló rendelet

Veszprém - Sajtótájékoztatót tartott Hartmann Ferenc és Katanics Sándor január 28-án a köztemetők üzemeltetéséről és a temetkezési tevékenységről szóló önkormányzati rendelet visszásságairól.

Szám Dorottya

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért képviselőcsoport frakcióvezetője elmondta, hogy a köztemetők üzemeltetéséről szóló rendeletet novemberi módosítása súlyosan sérti a versenysemlegességi és az egyenlő elbánásra vonatkozó előírásokat, korlátozza a piacot. A rendelet hatásvizsgálata szerint az üzemeltető a kizárólagos végzett tevékenységből magasabb bevételt realizálhat, ami ellensúlyozza a szociális temetésből adódó többletköltségeket. A temetkezési vállalkozók felé viszont a tervezet a bevételi lehetőségek szűkülését jelenti. Az üzemeltetéshez a források egy részét a VKSZ Zrt. a temetkezési szolgáltatásból igyekszik finanszírozni, amit nem tehetne. Mi több, olyan szolgáltatási díjakat is felszámol, amelyekre nincsen felhatalmazva. Ilyenek például a pompakocsi 10 ezer forintos, a kézzel való temetés 8-10 ezer forintos és a koporsó átadás-átvétel 12 ezer forintos díjai. A temetkezésről szóló törvényt is sérti a rendelkezés. A Demokraták Veszprémért képviselőcsoport ezért január 9-én rendeletmódosítást juttatott el a polgármesterhez – fogalmazott Hartmann Ferenc.

Katanics Sándor, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, hogy a képviselő-testület szerdai tárgyalásán a temetkezési vállalkozók kifogásolták, hogy nem volt egyeztetés, mielőtt a  közgyűlés elé került a rendelet.

Némedi Lajos előterjesztő igyekezett elterelni a problémáról a figyelmet a szociális temetés bevezetésének tárgyalásával. A törvényalkotó viszont decemberben a szociális temetés bevezetését egy évre elhalasztotta. Eközben a rendeletmódosítás végén éppen az volt az indoklás, hogy a szociális temetés várható bevezetése miatt növekednek a költségek.

Katanics Sándor úgy fogalmazott, hogy a rendeletmódosítással megpróbálták kiszorítani a magánvállalkozókat a temetkezésből, korlátozzák a piaci versenyt, többletköltségeket tudnak becsempészni. A vállalkozók kiszorítása 20-22 munkahelyet veszélyeztet. A kérdésekre adott válaszokból megtudtuk, hogy a rendeletmódosítás hatására a temetkezési igényektől és a versenytől függően akár 10 százalékkal növekedhetnek a költségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!