Veszprém

2015.03.28. 10:05

Tamburázás néptánccal - A Népzene Napja a Csermákban

Veszprém - Kézműves foglalkozással, hangszerbemutató koncerttel, népdal és néptánc tanulással várták egész nap a kicsiket és nagyokat a Csermák Antal Zeneiskolában.

Kutasi Zsófia

Első alkalommal tartották meg szombaton a Népzene Napja elnevezésű egész napos rendezvényt a zeneiskolában. A délelőtt kezdődő rendezvénysorozaton a népzenét tanuló növendékek mellett a népi hagyományok, a népzene iránt érdeklődők is többféle program közül szemezgethettek.

Tíz órától közös zenélés, próbálás mellett kézműves foglalkozást tartottak a legkisebbeknek, akik a húsvéthoz kapcsolódva készíthettek vidám és színes ünnepi díszeket.  Volt hangszerbemutató koncert, népdal és néptánc tanulás valamint délután fergeteges táncház, ahol a talpalávalót természetesen élő zene szolgáltatta. A gyerekek megismerkedhettek a népi hangszerekkel, többek között a tekerővel, az ütőgardonnal, a kobozzal, a dorombbal, a furulyával és a tamburával. A zeneiskolások hegedűn játszottak, de természetesen nem maradhatott el a brácsa és a nagybőgő sem.

 

Bódis Erika tanár, szervező elmondta, a rendezvény pályázati forrásából valósulhatott meg. Ehhez a lehetőséghez jött az ötlet, hogy a program a népzene, néptánc témakörét dolgozza fel. Bódis Erika kiemelte, fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a magyar hagyományokkal, azon belül is a népzenével, néptánccal. Az óvodásoktól a főiskolás tanulókig mindenkit vártak, a gyerekek mellett a szülőkre is gondoltak, akik többek között a néprajzi tájegységekről is hallgathattak vetítéssel egybekötött előadást. A tanárnőtől megtudtuk, a gyerekek érdeklődőek és nyitottak a népi hagyományok iránt.

A Népzene Napján közreműködött Farády Tamás, Szabó Sándor, Varga Tamás, valamint az iskola Népzenei Együttese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!