Veszprém

2014.07.15. 15:20

Élet az átmeneti otthonban

Veszprém - Válsághelyzetbe került családoknak, többnyire gyerekeiket egyedül nevelő anyáknak nyújt segítséget a családok átmeneti otthona. Szerény körülmények között, de legalább törődnek velük.

Mátételki András

A Pápai út 1. szám alatti átmeneti otthon nem éppen szerencsés környezetben kapott helyet sok évvel ezelőtt. Az épület alsó két szintjén, az önkormányzati lakásokban nehéz sorsú emberek élnek, nem ritka a szenvedélybetegség, a veszekedés. Korábban a ház többi részére is hatással voltak az áldatlan állapotok, ezért rácsot szereltek fel a harmadik szintre, de ma már csak éjszakára zárják az ajtót. A biztonság kedvéért ipari kamera pásztázza a lépcsőházat. Az itt lakók rendkívül szerény körülmények között, 12 20 négyzetméteres szobákban élnek. A konyha és a mosdó közös a folyosó végén. Az viszont jó, hogy a kicsiknek kialakítottak egy kis közös játszószobát. A nyolc szobába összesen harminc rászorulót tudnak befogadni.

Ádám és Erika édesanyjukkal tavaly óta élnek az otthonban (Fotó: Mátételki András)

- Amikor helyet adunk valakinek, az elsődleges szempont a gyermekek védelme - szögezi le Horváthné Kecskés Diána, a veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője. - Átmeneti szállást nyújtunk, hiszen az a cél, hogy valamennyien talpra álljanak, önállóan folytassák az életüket. Súlyos anyagi gondok és családon belüli problémák - mint például a bántalmazás - miatt kerülnek be az otthonba. Egy, másfél évig jutányos összegért élhetnek itt, munkatársaim a nap 24 órájában gondjukat viselik, besegítenek a gyereknevelésbe, illetve a mindennapi ügyeik intézésébe is. A legszerencsésebb, ha a rokonság, már ha van, a bajba jutott család mellé áll, és segítenek nekik a megkapaszkodásban. Illetve a másik kitörési lehetőség, ha a nálunk töltött idő alatt félretesznek pénzt albérletre. Aki felelőtlenül él, például alkoholista, bántja a gyermekét, be sem költözhet, vagy, ha ez bent derül ki, máris csomagolhat. Sokan tévesen azt hiszik, hogy itt lezüllött embereknek nyújtunk menedéket. Sajnos emiatt a tévhit miatt meghiúsult a jutaspusztai építkezés.

Horváthné ezzel arra céloz, hogy 2012 novemberében nyert az önkormányzat 112 millió forintot egy családi házas otthon felépítésére, ahol hét szobát fürdővel alakítottak volna ki. A Jutaspusztán élő lakosság, a szomszédok nagy része felháborodott az ötleten, majd ennek egy lakossági fórumon is nyomatékosan hangot adtak. Ezért a város vezetése úgy döntött, más megoldást keres. Ezután jött képbe a Házgyári út 1. - a közvélemény csak pokoli toronyként emlegeti ezt a nyolcemeletes épületet -, ahol az első szinten jelentős beruházással olyan lakásokat alakítanak ki, amelyekben már lesz fürdőszoba mosdóval. A konyha változatlanul közös lesz, ami nem baj, hiszen sokakat itt kell megtanítani főzni, mivel korábban nem vezettek háztartást. És persze lesznek saját mérőórák a takarékoskodás jegyében.

- A szóban forgó toronyházban évek óta a Máltai Szeretetszolgálat tartja fent a rendet, és segítenek, figyelnek velünk együtt a családokra. Reméljük, hogy az ott lévő albérletekbe idővel át tudnak költözni a mi pártfogoltjaink is. Meggyőződésem, hogy jobb körülmények közé kerülnek.

Nikolett két gyönyörű gyermekével, Ádámmal és Erikával kezdett új életet Veszprémben az átmeneti otthon segítségével (Fotó: a szerző)

Tavaly tél óta itt él a családok átmeneti otthonában a 23 éves Nikolett, aki 16 évesen hozta világra első gyermekét, Erikát. Párjáról gyorsan kiderült, hogy fontosabb neki a kocsma, mint a családja. Először Zircen laktak, majd albérletbe költöztek Olaszfaluba. Ott született négy évvel ezelőtt Ádám. Az apa csak nem tudta letenni a poharat, s mind agresszívebbé vált. A veszprémi kötődésű anya tavaly novemberben kérte felvételét az otthonba, mert odahaza tarthatatlanná vált a helyzet.

- A párom, aki kéthetente látogatja a kicsiket, hív bennünket, költözzünk ismét össze, de ezt én nem akarom. Azt a hét évet nem lehet elfelejteni! Már nem hiszek neki. Itt bent 14 799 forintot fizetek hármunkra, az óvodában nem kérnek térítési díjat. Az önkormányzattól évente kétszer 5600 forintos étkezési utalványt kapunk.

Nikolették 15 négyzetméteren élnek hárman. Még jó, hogy van közös játszószoba.

- Örülünk, ha valaki kikerül innen, s új életet kezd. Nekem is ez a célom, albérletre gyűjtök, hogy legyen pénzem a kaucióra. Takarítok, ősszel akár két műszakot is vállalok valamelyik gyárban.

- Általánosságban elmondható, hogy a bekerülő családok hosszabb ideje megélhetési gondokkal küszködnek. Nincs munkájuk, alacsony iskolai végzettségűek, jellemző a korai gyermekvállalás, a szociális ellátásoktól való függés, valamint a motiváció, a tervezés hiánya - meséli Góg Brigitta, az otthon szakmai vezetője. Sokan olyan környezetben nőttek fel, ahol a szülők egyik napról a másikra éltek, alkalmi vagy feketemunkákból, segélyekből éltek. Ezt az életstílust örökölték , nem sajátítottak el olyan készségeket, amelyek szükségesek például a tartós munkavégzéshez vagy egy probléma megoldásához. Akad azonban olyan család is, ahol a gondok csak átmeneti jellegűek, így minimális segítségnyújtás mellett a szülők a lehető legrövidebb időn belül talpra tudnak állni.

Megtudtuk, a felnőtteknek 9900 forint, a gyermekek után 6600 forint térítési díjat kell havonta fizetni, de maximum a család teljes jövedelmének a felét. Az első hónapban a szülő kérésére teljes ellátást nyújtanak a gyermekeknek, majd ezek a kedvezmények idővel csökkennek, fél év után pedig megszűnnek.

A szülők szakemberek segítségével tervet készítenek, miként tudnák problémáikat megoldani, és a lehető leggyorsabban kiköltözni az átmeneti otthonukból. Ehhez előtakarékoskodniuk kell, ennek az összegét közösen határozzák meg.

Életkörülményeik javításához, az önálló élet kialakításához szükséges változtatások nem történnek meg egyik napról a másikra. A szülőknek meg kell tanulniuk tervezni, vagy éppen fejleszteni problémamegoldási technikáikat. Olyan készségeket kell elsajátítaniuk, amik a rendszeres munkavégzéshez, életük önálló irányításához szükségesek. Sok esetben még arra is meg kell tanítani őket, hogyan gondozzák, neveljék gyermekeiket.

- Ha a szülők nem működnek együtt, az általuk vállalt feladataiknak nem tesznek eleget, és ezzel súlyosan veszélyeztetik gyermekeiket, akkor ezt jelezzük a gyámhivatalnak. Legvégső esetben ha már a gondozási idő lejárt a gyermek(ek) neveléséről a továbbiakban az állam gondoskodik egészen addig, amíg a szülők újra képesek lesznek nekik megfelelő ellátást biztosítani.

Góg Brigitta pozitív példaként említett egy családot, akik mindent megtesznek, hogy életük jobbra forduljon. Katalinékat tavaly novemberben fogadta be az átmeneti otthon. Albérletüket ugyanis felszámolták : elárverezték.

- A szüleim válnak, a nővéremék pedig hárman laknak egy szobában - hozzájuk nem mehettünk. Itt az otthonban őszig maradhatunk, addig mindenképpen összehozunk 250 ezer forintot, amiből már ki tudunk venni egy albérletet - meséli a 22 éves anyuka, aki dolgozik, míg kislánya a bölcsődében van, emellett időről időre elmegy éjszaka sportcsarnokot takarítani. Párja, Károly kőműves, de ha kell, beáll segédmunkásnak is, csak hogy előbbre jussanak. Itt bent 26 400 forintot fizetnek, mellette tudnak félretenni. - Őszintén megmondom, tartok az előítéletektől: az ismerőseink szintén romák - gyakran kapták a főbérlőktől a személyes találkozáskor azt a választ, hogy már kiadtam a lakást. Talán nekünk szerencsénk lesz fogalmaz Nikolett búcsúzáskor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!