Veszprém

2014.12.21. 14:50

Sztrájk: csatlakoztak a mozdonyvezetők is

Veszprém - Tegnap hajnalban az országos felhívásnak megfelelően, a veszprémi vasútállomáson is sztrájkoltak a mozdonyvezetők. Figyelemfelhívó munkabeszüntetésük nem okozott jelentős fennakadást.

Balassa Gergő

Minderre azért került sor - írta Vida András 1989 decemberében - , mert a MÁV vezetőinek nem sikerült megegyezniük a mozdonyvezetőkkel, akik 30 százalékos alapbér- és 10 százalékos műszakpótlék-emelést, valamint a kötelező túlóra megszüntetését kérték. Sok követelésünk van - mondta Iberpaker Jenő mozdonyvezető, a fűtőház szakszervezeti bizalmija.

- Az első a bérkövetelés. De a gépek műszaki állapota ellen is tiltakozunk. Jó néhány román mozdonyunk van, s ezek még új állapotukban is rosszabbak. Valamikor 100-120 túlóránk is volt, most ez jóval kevesebb. De amit így keresünk, elmegy az adóba. Kiszámoltuk, hogy egy túlóra 20 forintra jön ki az adólevonás után. hát érdemes ezért dolgozni? Amivel többet tudnánk keresni, az a műszakpótlék. Nekünk éjszaka, hajnalban, karácsonykor is dolgoznunk kell. Aki 25 túlórát teljesít, kilencezret kap kézhez.

A győzelem jelét mutatják a sztrájk ízére ráérző mozdonyvezetők
Fotó: Archív, Vida András

Kovács Lajos mozdonyvezető elmondta, ő minden útra úgy indul, hogy nem tudja, megérkezik-e. A világítás rossz, 20 méterre sem látok. Nem ritka, hogy a nyílt pályán elakadunk. Az utasok bennünket szidnak, mi meg a főnökséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!