Veszprém

2014.11.23. 14:08

"Spiri atya" köszöntése - Dr. Szendi József rubin miséje

Testében ugyan megtörve, de nagy lelki frissességgel, tanúságtevő helytállással és küldetéséért hálát adva mutatta be rubin miséjét dr. Szendi József nyugalmazott érsek a bazilikában szombaton, pappá szentelésének 70. jubileuma alkalmából.

Toldi Éva

A Veszprémi Főegyházmegye 100. püspökét és első érsekét, az immár 94 éves főpásztort paptestvérei segítették föl a székesegyház magas lépcsőjén az oltárhoz, ahonnan köszöntötte a tiszteletére egybegyűlt hívek sokaságát, és a veszprémi, a kaposvári egyházmegyéből érkezett paptestvéreit.

A szertartás kezdetén a jubilánst Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köszöntötte méltóképpen Sík Sándor Te Deum című hálaadó versével, majd utódja, dr. Márfi Gyula érsek idézte fel az ünnepelt hosszú egyházi szolgálatát, s emlékeztetett arra, mi mindent köszönhet a Veszprémi Főegyházmegye Szendi Józsefnek. Megemlítette többek között, hogy a rubin misés pásztor 17 évig volt teológiai tanár és spirituális (lelki igazgató) Esztergomban a szemináriumban, ezért ma is a papok többsége becenevén csak „Spiri atya”-ként emlegeti őt. A főpásztor 15 és fél évig töltötte be Veszprémben püspöki-érseki megbízatását. Ő alapította korábban a Gizella Királyné Múzeumot, a Szent Ferenc Papi Otthont, a hévízi idősek otthonait, a daganatos betegek rehabilitációs otthonát Bakonyszűcsön, két óvodát, két kollégiumot, több egyházi iskolát, a Padányi Scholát is, a hittudományi főiskolát és a papi szemináriumot.

Szentbeszédében Szendi József Jézus Krisztus földi küldetéséről beszélt, akit a Mennyei Atya hívott közénk, s akit a világmindenség papjává emelt. Ő adott elégtételt az emberiség összes bűnéért, engedetlenségéért, halálig tartó engedelmességével, mutatott rá. Látszólag a Sátán győzött, és a földi uralkodó, Ponczius Pilátus, valamint a zsidó egyházi vezetőség, akik ártatlanul is halálra ítélték őt, de mégis a Jó Isten akarata győzedelmeskedett Krisztus világot megváltó halálával, feltámadásával. Mikor felment Jézus a mennyek országába, gondoskodott arról, hogy apostolai és az ő utódaik, a papság közössége hirdesse az evangélium örömhírét a világnak, segítse az emberiség testi-lelki bajokból való gyógyulását. Emlékeztetett Isten küldötteire az emberiség történelmében, Szent Pétertől és Páltól kezdve Szent Ferencen, Páduai Szent Antalon át napjainkig, s bíztatta paptestvéreit az ő példájuk követésére jóságos, törődő, irgalmas jópásztori szolgálatukkal.

A szertartás végén Nagy Károly címzetes apát, kanonok köszöntötte a papság nevében a jubiláns főpapot, köszönetet mondva hosszú szolgálatáért, a nehéz időkben is kemény kiállásáért az egyház és a hitélet szabadsága érdekében, majd az Úr áldását kérte további életére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!