Veszprém

2014.10.23. 10:32

Sétálva ismerkedtek a zsidó kultúrával

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy terme adott otthont a Sétál a család c. sétafüzet sorozatban a helyi zsidó kultúra megismerésére irányuló kultúrtörténeti sétajáték első szakaszának eredményhirdetésére.

A 2011-ben elindított , mára országos hírnevet kivívott helyi indítású helyismereti, közösségi  mozgalom 2014-ben a Holokauszt 70 Emlékév alkalmával új füzettel és témával gazdagodott. Szerkesztésébe a helyi közgyűjtemények, szervezetek, szakmai témavezetők, helytörténeti kutatók, alkotók is bekapcsolódtak. Ez alkalommal az Eötvös Károly Megyei Könyvtár sikeres pályázatának köszönhetően a sétafüzet megjelenéséhez a Holokauszt Emlékévhez csatlakozva sikerült forrást is teremteni a témaaktualitására, népszerűsítésére  - hangsúlyozta Schreiber Márta a Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese.

A Megyei Könyvtár tavaszi programjainak köszönhetően elindult séták egyre népszerűbbek, helyi közösségek, iskolák, veszprémi polgárok csatlakoztak a szervezett sétákhoz és vállalva a füzetben elhangzó kérdések megoldását, a hozzájuk tartozó kutatási feladatokat is. Porga Gyula polgármester üdvözlő szavaiban kiemelte, hogy akkor jó egy közösséghez tartozni, ha annak a múltját is megismerjük, ugyanúgy, mint a családban, ahol fontosak a családi emlékek, a gyökerek, a generációk visszaemlékezései, mi is történt a felmenőinkkel. Gazdag történelmi múlttal rendelkező városunk tele van titkokkal, olyan történetekkel, amit az utókornak, a felnövekvő generációnak kell felderíteni, s nekünk felnőtteknek elsősorban az a dolgunk, hogy segítsünk ezeknek a fiataloknak, hogy meg tudják ismerni a városuk, benne elődeik életét.

A sétaprogramot teljesítőket, résztvevőket Nagyné Kozma Ildikó a BaBaKO háziasszonya, a füzet szerkesztője üdvözölte, s köszönte meg az iskolák, közösségek részt vételét valamennyi korosztály érdeklődésével, akik az általános iskolától a nyugdíjas klubokig , 83 tanuló, 6 nevelő és 3 idősek otthona tagjaival  képviselték korosztályukat a mozgalomban. Máthé Éva a téma szakmai koordinátora, a veszprémi zsidóság történetét feldolgozó helytörténeti kutatóköszönetét fejezte ki mindazoknak a szerkesztőtársaknak, intézményeknek, a téma felkarolásában jeleskedő alkotóknak, közgyűjteményeknek, akik részt vettek a füzet szerkesztésében, összeállításában, valamint azt, hogy elsőként kaphatott lehetőséget a téma a Sétál a család c. helyismereti sétafüzet sorozatban.Gondolataiban kiemelte, hogy a városunk a viharos történelmi évszázadaiban a zsidó kultúra sokszínűségét tevékenységükkel meghatározó polgárok közül több nagy műveltségű, tehetséges művészt, tudóst, iparosmestert, muzsikust adott a nagyvilágnak, és szeretné, ha a fiatalok érzékennyé válnának ennek a nézetnek a követésére, megismerésére is, kiemelkedő tevékenységük további felkutatására. A rendezvényen a sétát teljesítők Porga Gyula polgármestertől vehették át Lendvai István szobrászművész emlékplakettjét és a sétaprogram oklevelét.

A díjkiosztó műsort a Csermák Antal Zeneiskola tanára és növendéke, Mátyusné Csonka Ágnes és Patkós Márton zenei közreműködők négykezes zongorajátékukkal színesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!