Veszprém

2014.07.28. 14:05

Ünnepi szentmisét tartottak a forrásnál

Veszprém - A katolikus naptár szerinti Sarlós Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva, Mária Erzsébetnél tett látogatásának emlékezetére ünnepi szentmisét mutatott be dr. Márfi Gyula érsek a Rab Mária-forrásnál.

Toldi Éva

A szertartás kezdetén a főpásztor megáldotta a forráskútnál nemrég felállított új Mária-szobrot és Mária-domborművet, valamint a kutat lezáró reprezentatív kovácsoltvas fedőlapot, melyeket Argyelán Jánosné Szakály Margit amatőr szobrászművész és Simon Zoltán készítettek el a zarándokhely gazdagítására.

Dr. Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a forrásnál (Fotó: Toldi Éva)

 

A szentmisét a főpásztor a Rab Mária-forrás és környékének rendezésében, zarándokhellyé való alakításában segédkezett elhunytakért mutatta be. Sarlós Boldogasszony ünnepe a Segítő Szűz Mária alakjára hívja fel a figyelmet, mondta szentbeszédében dr. Márfi Gyula érsek. Ő segített Rab Máriának is, a hely legendás névadójának, hogy megszabaduljon az igazságtalanul kirótt büntetésétől. A történelem során sokszor találkozhattunk a Segítő Szűzanya alakjával, mutatott rá. Kiemelte többek között az 1456-os a nándorfehárvári diadalt a török felett, melyet a Szűz közbenjárásának tulajdonítottak, s tiszteletére rendelték el a déli harangszót. Emellett az evangéliumokban is több helyen találkozhatunk a Segítő Szűzanya jelenlétével, Fia mellett és a tanítványok között is az utolsó vacsora termében, idézte a példákat a főpásztor.

A Szűzanya segítőkészségéből magunk is meríthetünk példát. Bár korunk technikai civilizációja igyekszik helyettesíteni az emberi segítséget okos gépek segítségével, tudatosíthatjuk magunkban: a szívből jövő segítséget, a segítőkészséget, a gondoskodó szeretet közeledését semmilyen gép nem képes pótolni. Legyünk segítségei egymásnak, vegyük észre körülöttünk a rászorulókat, ínséget szenvedőket mindig, buzdította a Rab Mária forrásnál egybegyűlteket a főpásztor.

A szentáldozatot Tóth András Sándor gyulafirátóti plébánossal mutatta be dr. Márfi Gyula érsek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!