Veszprém

2014.11.23. 15:31

Segítik a látássérülteket

Évente hatezer ember veszíti el a látását Soha nem volt a szemünk ennyi veszélynek kitéve, mint napjainkban.

Kutasi Zsófia

A szennyezett levegő, a vezetés, a tévé, a számítógép, a telefon, a rossz világítás és a helytelen táplálkozás mind kockázati tényezőt jelentenek. Ezért a prevenció nagyon fontos – hangsúlyozta Csajághy Izabella, a Gizella Királyné Klub Nemzeti Segítő Szolgálat Veszprém elnöke. A klub több módon is igyekszik felhívni a figyelmet a látás megóvásának fontosságára.

Évek óta segíti és támogatja a Vakok és Gyengén látók Egyesületét közszolgálati tevékenységgel. A rászorultaknak vakvezető kutyákat biztosítanak és szemüveget vásárolnak.

A klub az egyesület tizedik évi megalakulása alkalmából megtartott Fehér-bot napi rendezvényen társrendező volt; a dekorációk, festmények szállítását, a fellépő vak művészek szállítását és a buszra felsegítését is vállalta.

– A rendezvényre érkező vendégeknek sárga-fekete szalag kitűzőt adtunk át, amellyel útjára kívánunk bocsátani egy mozgalmat a látás megóvásáért, melyben a szalag a vakság-látásunk elvesztésének jelképe. Szeretnénk, ha az egész világon e kitűző, mint jelkép, épp oly ismert lenne, mint a mellrák elleni küzdelemben a rózsaszín szalag. Mi e sárga-fekete kitűzővel a látásunk megóvására, a vakság megelőzésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Évente hazánkban hatezer ember veszíti el látását. Szeretnénk, ha e két színű jelkép ott lenne minden optikában, szemészeti rendelőben, iskolákban, bölcsődékben– nyilatkozta Csajághy Izabella.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!