Veszprém

2013.04.23. 09:49

Segítik a hajléktalan áldozatokat

Az országban egyedülálló információs pontot alakítottak ki a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza intézményében, ahol a hajléktalanok kapnak segítséget, ha sértetté válnak.

Halmos György

Az irodát pályázati forrásból hozták létre annak a konzorciumnak a tagjai, amelyben a kormányhivatal mellett a rendőrség és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz.

A kedden megnyitott irodában a jogi segítségnyújtás mellett mediációra, azaz felek közötti közvetítésre, a konfliktusok erőszakos végkimenet nélküli megoldására is van lehetőség, amiben  szakember segít - közölte dr. Perger Orsolya, a megyei kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának vezetője.

A megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője arról beszélt, hogy a hajléktalanok által elkövetett, illetve elszenvedett bűncselekmények az összbűncselekmény mindössze egy százalékát  teszi ki, ugyanakkor sok marad rejtve  a rendőrség elől. Futtató Norbert őrnagy hozzátette, hogy a hajléktalanok zárt közösséget alkotnak, a bűncselekményeket leggyakrabban egymás sérelmére követik el. Ezek többsége lopás, vagy rablás, valamint rongálás, garázdaság, könnyű, illetve súlyos testi sértés, az életelleni bűncselekmények nagyon ritkán fordulnak elő. Az okok között leginkább valamilyen tárgy, eszköz megszerzése, néhány száz forint, esetleg egy jó alvóhely megszerzése, illetve vélt, vagy valós sérelem szerepel.

 

 

Az irodának otthont adó Befogadás háza vezetője azt hangsúlyozta, hogy a 171 férőhelyen, amit hússzal növelni tudnak, magas kihasználtsággal működnek. Zsúfoltan vannak a hajléktalanok, magas azon bűncselekmények száma, ami nem kerül napvilágra.

- Jelenleg az áldozatok segítése abban merül ki, hogy a sértettek a szociális munkáshoz fordulnak - említette meg Szaller Péter. Az irodában jogi segítséget kaphatnak, információt adnak a családsegítő szolgálat munkatársai, addiktológiai szolgálat működik ott, és kiemelt feladat a konfliktuskezelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!