Veszprém

2015.02.17. 17:30

Romlik a veszprémi szakrendelő állapota, pályázat nélkül lehetetlen a felújítása

Pályázati forrásból lehetne csak felújítani a veszprémi szakrendelőt, közölte Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

Marton Attila

A kórház önerőből csak kisebb rekonstrukciót tud végrehajtani. A rendelőintézetet – amelynek épülete állami tulajdonban van – a Csolnoky kórház működteti. Bár az épület állaga folyamatosan romlik, az elmúlt években több kisebb felújítást végeztek saját forrásból, ennek köszönhetően újult meg a szakrendelő fűtési rendszere, vagy a bőrgyógyászati rendelő, mondta el Rácz Jenő. Hozzátette, átfogó infrastrukturális fejlesztésre kizárólag pályázatokon keresztül juthatnának forráshoz, azonban a kórházak által működtetett rendelőintézetekre vonatkozó kiírás nem akadt az elmúlt években. A kórháznak kész tervei vannak a fejlesztésre, a kalkulációk szerint egy tervszerű felújítás 600 millió forintba kerülne.

A szakrendelő tulajdonosa a magyar állam, míg a tulajdonosi jog gyakorlója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Hozzájuk a váratlan kiadások esetén fordulhat a kórház, ahogyan ez megtörtént a tavaly nyári nagy esőzések után is: akkor a tetőn keletkező károkat a GYEMSZI-től érkező összegből javították ki. A főigazgató elmondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól érkező forrásokat csak a betegellátásra használhatják fel, felújításra nem.

A Csolnoky kórház folyamatban lévő, szinte minden ellátási területet érintő, mintegy tízmilliárd forint összegű fejlesztéseket európai uniós forrásból finanszírozza. Amint adódik pályázati lehetőség, a kórház megpályázza a szakrendelő felújítását, addig azonban nincs lehetőség arra, hogy jelentősebb fejlesztést hajtsanak végre, tette hozzá a főigazgató.

Ráférne már egy komolyabb felújítás a szakrendelőre, a mostani körülmények között a dolgozóknak sem lehet könnyű, mondja Balló József, aki feleségét kísérte a szemészetre kedden. Általában évente egyszer járnak a szakrendelőbe, vérvételre. A nyílászárók többsége megért a cserére, emellett a várótermeket és az illemhelyeket is komfortosabbá kellene tenni, mondja, majd hozzáteszi, a külső homlokzat és a liftek is hagynak kívánnivalót maguk mögött.

Kapuvári Erzsébet elsősorban a szakrendelő külsejét kifogásolja, és szerinte probléma, hogy szűkösek a parkolók. A belső terekről elmondta, többségük frissen festett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!