Veszprém

2014.12.22. 20:05

Rabok mutattak be egy színművet

Veszprém - Hiszünk abban, van lehetőség arra, hogy megváltoztassuk az életünket, ha kinn leszünk.

Kovács Erika

Ezt mondta Fehér Barnabás, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottja, aki 17 társával Dickens Karácsonyi ének című darabját mutatta be hozzátartozóiknak, a civil szervezetek, az egyházak képviselőinek hétfőn az intézetben. Az előadás színpadi alkalmazásában egy fogvatartott is részt vett, aki nem akarta nevét nyilvánosságra hozni. A próbákat tíz hete kezdték meg Kovács Zsuzsa pszichológus segítségével. A női fogvatartottak párnákat készítettek, amit a hajléktalanoknak ajándékoztak.


A büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai Dickens Karácsonyi ének című darabját mutatták be hozzátartozóiknak
Fotó: Penovác Károly


– Azért jöttem, hogy megjavulj! – ezt mondta karácsony szelleme a darab főszereplőjének, akit szembesített múltjával. Bemutatta neki, hogy mi jelentette eddigi életében az értéket, nem számított a család, az emberi lélek, az ünnep, így a karácsony sem, csak önmaga és a pénz. A darab végére a főszereplő belátta, máshogy kell élnie, fel kell hagyni eddigi életével, ha boldog akar lenni. A darab mondanivalója mélyen megérintette a nézőközönséget is, erről beszéltek név nélkül, akiket megkérdeztünk. Többen, köztük szülők könnyeztek előadás közben. Németh Éva ezredes, az intézet parancsnok azt mondta, az előadással azoknak szeretnének kedveskedni, akik segítenek abban, hogy a fogvatartottakat átvészeljék a büntetést, elviselhetőbbé teszik az életüket, támogatják őket, hogy szabadulásuk után legyen hova visszatérniük. Segítik őket abban, hogy további életük boldogabb, illetőleg törvényesebb legyen. – Soha nem késő okulni hibáinkból, és szeretetben élni embertársainkkal – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!