Veszprém

2015.01.26. 15:50

Pitti Katalin az operát népszerűsítette a Kossuth iskolában

Veszprém – A Liszt-díjas operaénekes, Pitti Katalin tartott előadást a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában.

Balla Emőke

Az operát népszerűsítő program célja, hogy a gyerekekkel megismertesse, megszerettesse a műfajt. A budapesti Erkel Színház megújításával mindenkinek lehetősége van, hogy elérhető áron eljusson az intézménybe, megtekintsen egy előadást. A Magyar Állami Operaház 2013 őszén indította útjára az „Operaház nagykövetei” nagyszabású közönségformáló programot, mely egy új, kulturális értelemben tágabb látókörű, operába járó fiatal nemzedéket nevel, a gyermekeket, fiatalokat saját közegükben megszólítva. Az opera és a balett műfaját a művész személyes tapasztalatain és varázsán keresztül ismerteti meg és népszerűsíti.

A világhírű operaénekes, Pitti Katalin Liszt-díjas, érdemes művész számára a Kossuth Lajos Általános Iskola már a kilencvenegyedik volt, ahova ellátogatott. Alsó és felső tagozatosoknak tartott előadást, mesélt önmagáról, a művekről, az operáról. Negyvenkét éve van a pályán, több mint húsz évig énekelt főszerepeket az operaházban, ma szabadúszó, koncerteket ad és hangképzést tanít Szombathelyen, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Mindig felkészült, tudása legjavát nyújtja, ehhez állandó gyakorlásra, szorgalomra, fegyelmezett életre van szükség.

Zenés, vetített előadásán zenetörténeti metszetet adott, az őskortól napjainkig. Beszélt arról, hogy az opera érzelmeket fejez ki és közvetít, küzdelmek feszüléséről vagy harmóniára törekvésről szól.  Sokasodnak az ember energiái, amikor énekel, főként, ha örömmel és lelkesedéssel végezzük a feladatunkat, igyekezzünk így tenni, mondta. Felidézte többek között a gregorián dalokat, Tinódi Lantos Sebestyént, az első nagy operaszerzőt, Monteverdit, Mozartot, aki azt vallotta, a zene nem szolgálni, hanem uralkodni született, Verdi operáit, valamint a magyar népdalok gyűjtőjét, Kodály Zoltánt. Előadását egy-egy Mozart és Verdi áriával színesítette.

 

Az interaktív iskolai programon a gyerekek lelkesen válaszoltak az operaénekes által feltett kérdésekre. Az alsósok nemcsak zenei témákról, de arról is vallottak, hogy felnőttként mivel szeretnének foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!