Veszprém

2015.02.08. 12:00

Örökös ökoiskola a Deák

Veszprém - Fenntarthatóságra és környezettudatos magatartásra nevelik a diákokat a Deák Ferenc Általános Iskolában.

Jákói Bernadett

Megyénk zöld iskoláit és óvodáit bemutató sorozatunk első írásában a 2012-ben Örökös Ökoiskola címet nyert Deák Ferenc Általános Iskolát mutatjuk be.

1990-ben indult az egykori Bem iskolában az első erdei iskola program, amely kezdetben három helyszínen működött a Balaton-felvidéken. A tematikusan felépített erdei tábor különböző korosztályokban működött. 1997-ben indították útjára a témahetet, amely egy-egy aktuális környezetvédelmi témát emelt a tananyagba. 2005-ben ökoiskola címet kaptak, amelyet 2008-ban megvédtek, és ma már az Örökös Ökoiskola címmel is büszkélkedhetnek.

Horváth Szilárd, a Deák Ferenc Általános Iskola igazgatója és Nagyné Kozma Ildikó, a BaBaKO szakmai vezetője büszkén mutatja a Naplónak az intézmény ökoiskolai címet igazoló minősítését
Fotó: Jákói Bernadett

A mai Deák iskola és elődintézménye volt az első hivatalos zöldprogrammal működő oktatási intézmény a városban. Horváth Szilárd iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy a környezettudatos neveléssel kapcsolatos tevékenységük negyed évszázadra nyúlik vissza. 1990-ben Bilku Rolandné vezetésével hozták létre az egykori lakótelepi általános iskolában az Add a kezed nevű baráti társaságot, amely a 8 -18 év közötti fiatalok számára nyújtott lehetőséget a természet titkainak mélyebb megismerésére kirándulásokkal, nyári szakmai táborokkal.

2006-ban Bilku Rolandné kezdeményezésével és a városi közgyűlés határozatának köszönhetően létrejött a Bakony- Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont. Bilku Rolandné hirtelen bekövetkezett halála után Nagyné Kozma Ildikó, a Bakony -Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (BaBaKO) jelenlegi vezetője folytatta a megkezdett munkát. A BaBaKO mára már a város valamennyi oktatási-nevelési intézményét segíti a fenntarthatóságra törekvésben. Az Égig érő tanterem c. svájci magyar projekt segítségével az iskola és a város további három intézménye már második éve hatékony anyagi támogatást nyert az erdei iskolai mozgalom működtetésére. A Rajtunk is múlik című levelezőverseny, a Malmok a Séden vetélkedő, valamint a fotópályázatok a város szinte valamennyi iskoláját megmozgatják. Az elmúlt évben a Határtalanul pályázat segítségével 47 gyermeket sikerült az erdélyi körutazás alkalmával maradandó élményekben részesítenünk - tudtuk meg Nagyné Kozma Ildikótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!