Veszprém

2014.08.03. 14:28

Nyári Egyetem az esélyegyenlőség jegyében

Stílusosan a felsőörsi Snétberger Központ adott helyszínt a hétvégén a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség Egységes Női Hang – Egyenlően hallható című projekt keretében megvalósított Társadalmi csoportom, társadalmi felelősségem című esélyegyenlőségi nyári egyetemnek, amelyet a magyarországi nőszervezetek részvételével szerveztek.

Jákói Bernadett

Az ország minden tájegységéből , de Izlandról is érkezett előadók képviselték  a közérdekű, esélyegyenlőséggel összefüggő , megoldásra váró kérdéseket , krízis helyzeteket, melyek érzékenyen átszövik a hétköznapi életet, s ahelyett, hogy családi, vagy szűkebb közösségben  megoldódnának, mindinkább súlyos, érzékeny társadalmi problémákká váltak. A kirekesztő gondolkodás és cselekvés átalakítása a mai Magyarország sajátos, társadalmi szemlélet megváltoztatására váró jelensége, amelyre már nem csak a női érdekeket képviselő civil közösségek, hanem a mindenkori felsőbb vezetés kell, hogy megfelelő megoldást találjon.

A Város Mindenkié Civil csoport aktivistája, a budapesti Lakatosné Jutka a hajléktalan nők érdekében emelte fel gondolatait

A kurzuson többek között az általánosan a női esélyegyenlőségért szerepet vállaló civil szervezetek, mint a veszprémi VENÖKE (Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület), a hajléktalanok ügyeiért harcoló aktivistája, a fogyatékkal élők és a speciális igényűek, a nemzetiségi , vallási kisebbségek , a nemi egyenlőséget hirdető csoportok, a migráns nők érdekeit szolgáló  társadalmi  szervezetek hivatásos és önkéntes vezetőik tartották színvonalas bemutatkozó előadásaikat. Mivel  a  kurzus célja elsősorban a különböző csoportokat képviselő civil szervezetek keresztérzékenyítése, ezért hívtunk teológusnőt, szociális munkást, médiaszakértőt is előadónak. –fejtette ki Juhász Borbála az Érdekérvényesítő Szövetség elnöke.

A hétvégi nyári egyetem szakmai közönsége részt vett a várpalotai Grábler-tavi Roma Holocaust megemlékezésen, amely esemény méltó színfoltja volt a háromnapos felsőőrsi  esélyegyenlőségi , női érdekérvényesítő kurzusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!