Veszprém

2014.04.30. 09:25

Nemzetközi fellépők is lesznek az idei Gizella Napokon

Nemzetközi fellépőkkel rendezik idén a Gizella Napokat május 7-11. között. A huszonharmadszor megrendezett művészeti fesztiválon könnyű- és komolyzenei koncertek, kiállítások, könyvbemutató, kirakodóvásár, jelmezes felvonulás és számos gyerekprogram várja az érdeklődőket.

Marton Attila

Igazi városi ünnepé nőtte ki magát a rendezvény, amely idén a hagyomány és a megújulás jegyében szerveződött, fogalmazott az ötnapos fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester.

A művészeti fesztivál szerdán 17 órakor a Gizella királyné életét és a királyné-koronázási jogot bemutató kiállítással nyílik meg, amelyhez két kamarakiállítás is kapcsolódik. Másnap bemutatják Géczi János Szélbe burkolt város című kötetét, míg a kaliforniai Cello Street a Grammy-díjas Matt Alberrel lép fel a Hangvillában.

A zenei vonalat erősíti a Vad Fruttik, amely pénteken este a Szentháromság téren ad koncertet, másnap este pedig Cserháti Zsuzsa és Máté Péter dalait Tóth Vera, Keresztes Ildikó és Varga Miklós adják elő a Várszínpadon.

Komoly szerepet kap a tánc is, pénteken a Veszprém-Bakony Táncegyüttes jótékonysági esten lép fel – a bevételt a tavaly árvíz sújtotta passaui Niederburg kolostor és a Gizella-ereklye felújítására ajánlják fel –, másnap a Honvéd Táncegyüttes is műsort ad. A hétvégén ismét kétnapos népművészeti kirakodóvásárt tartanak az Óváros téren, s a hagyományokhoz híven szombat délután jelmezes felvonulás indul a Kossuth utcáról a várba, amelynek végén ünnepi műsor keretében átadják az idei Gizella-díjakat.

A hétvégén ingyenesen látogathatók a Művészetek Háza galériái (Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény, Csikász Galéria, Dubniczay-palota), a Hősök kapuja és a Tűztorony, valamint szombaton és vasárnap sem kell fizetni a parkolásért a város egész területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!