Veszprém

2014.10.10. 12:03

NATO, s ami mögötte van

Veszprém - NATO-tagság és NATO-partnerség címmel biztonságpolitikai konferenciát rendezett pénteken Veszprémben a Pannon Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Szabó Péter Dániel

A veszprémi felsőoktatási intézmény konferenciaközpontjában tartott előadássorozat megnyitóján Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora hangsúlyozta, az alapvetően műszaki beállítottságú intézmény vezetőjeként tudja, hogy egy rendszer hatékonysága a struktúrától függ. Épp ezért öröm látni, tette hozzá, hogy konferencia előadásai között több, ilyen témakör is szerepel, ami által jobban megérthetik a résztvevők a NATO felépítését és működését.

A korábban Belgiumban, NATO-partnerségért felelős vezető tisztségviselőként szolgáló Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka köszöntőjében elmondta, a „0" ponti lőtérről érkezett a konferenciára, ahol az együttműködést a gyakorlatban valósítja meg a magyar haderő, hiszen NATO tagországok és partnerországok katonáival dolgoznak együtt fiaink. Mindez a jelenlegi világpolitikai helyzetben nemcsak Magyarországnak, hanem a szövetségnek is kiemelten fontos, hiszen a problémák ellenére ez garantálhatja az országok biztonságát.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Horváth Géza, a konferenciát szervező modern filológiai és társadalomtudományi kar dékánja hangsúlyozta, jó látni, hogy a veszprémi intézmény és a közszolgálati egyetem oktatói, szakemberei mellett hallgatók is színvonalas előadásokkal járulnak hozzá a konferencia sikeréhez.

Elhangzott, hazánk Csehországgal és Lengyelországgal közösen tizenöt évvel ezelőtt csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Több kelet-európai állam pedig tíz éve vált a szövetség tagjává. Az évfordulók kiváló lehetőséget nyújtanak a tudományos intézmények és a kutatók számára, hogy összegezzék a NATO-bővítés óta eltelt időszak tapasztalatait, s erre alapozva felvázolják a jövőbeli tendenciákat. A Pannon Egyetem a biztonságpolitikai konferencia rendezésével szeretne hozzájárulni a közös gondolkodáshoz.

Ennek tükrében három szekcióban hallgathattak meg előadásokat a résztvevők. Szó esett a csatlakozás tapasztalatairól, a partnerség fontosságáról, de a NATO líbiai konfliktusban való szerepéről, valamint a szövetség és Oroszország kapcsolatáról is beszéltek az előadók a Pannon Egyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!