Veszprém

2014.04.21. 07:44

Nagypénteki kamarazene

Veszprém - Buxtehude Membra Jesu nostri című művének részletei készítették a Szent Margit templom hallgatóit húsvét ünnepére, a darabot erre az alkalomra összeállt formáció szólaltatta meg.

Balla Emőke

Buxtehude dán-német orgonista, a középső barokk kor egyik legjelentősebb zeneszerzője. Orgonára írt művei a barokk orgonairodalom törzsanyagához tartoznak, gyakran hangzanak el hangversenyeken és templomi szertartásokon. A szerző sokfajta vokális és hangszeres műfajban alkotott, orgonaművei már korukban is nagyon népszerűek voltak. Buxtehude a lübecki Mária-templomának orgonistája volt 1668 óta, az istentisztelet liturgiájába a lutheri hagyományok szerint a gyülekezeti ének és az orgonazene mellett énekkari és kamarazene is szervesen illeszkedett. Kamaraművek és kantáták sokasága is hirdeti zeneszerzõi tudását.

A nagypénteken erre a koncertre készült formáció által a Szent Margit templomban előadott Membra Jesu nostri (Szenvedő Jézusunk tagjai) - Kantátaciklus a kereszten szenvedő Megváltóhoz című műve az első lutheránus oratórium. Hét részből áll, mindegyik Jézus megfeszített testrészeiről, tagjairól (láb, térd, kéz, oldal, mellkas, szív, fej) szól, áriák és zenekari részek szólaltatják meg a nagypénteki fájdalmat. A Vikman Pál vezényelte együttesben veszprémi énekkarokban és zenekarokban éneklő és zenélő muzsikusok az ünnephez méltó és illő finomsággal, emelkedettséggel adták elő a mű részleteit.

A nagypéntekre összeállt zenekari formációt Vikman Pál vezényelte (Fotó: Karl Ákos)

A részek között Takáts István atya elmélkedéseit hallhattuk nagypéntekről. A világ számára a kereszt a bukást, a halált jelenti, de számunkra, keresztények számára a kereszt a hit fényében mutatja meg szépségét. A gyöngeség az erő megtalálásának eszköze, ahogyan Szent Pál mondja: "Amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős". A keresztet szemlélve esélyt kapunk, hogy gyengeségeinket, félelmeinket, gyarlóságainkat, magányosságunkat nem kell letagadnunk, hiszen az az erő, a remény, az Istennel való szövetség elengedhetetlen része. Ahol mások az élet végét látják, mi, keresztények, akik a kereszt tövében állunk, tudjuk ezt tágabb összefüggésbe helyezni. Amikor a kereszten elhangzik, hogy "elvégeztetett", "beteljesedett", ott kezdődik az élet. Nagypénteket húsvét fényében tudjuk értelmezni, Krisztus keresztje Isten ölelése, remény a reménytelenségben. Legyünk a remény hírnökeivé!

Nagypéntek a csend napja. Tapssal nem fejeztük ki tetszésünket. A zene azonban szívünkhöz szólt, lélekig hatolt, felkészített az ünnepre, elgondolkodtatott, érzéseket hívott elő. Taps nélkül, de jár az elismerés a zenészeknek, énekeseknek, a karnagynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!